10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.09.2022 / 16:22 Rat u Ukrajini - Ukrajinske vlasti objavile

Razmjena zarobljenika Ukrajine i Rusije: Više od 200 za jednog

Razmjena zarobljenika Ukrajine i Rusije: Više od 200 za jednog
Foto: Reuters
Ukrajina je objavila da je sa Rusijom obavljena velika razmjena zatvorenika o kojoj se mjesecima pregovaralo. Oslobođeni su ukrajinski borci iz čeličane Azovstal, a Kijev je zauzvrat Moskvi predao čovjeka bliskog Vladimiru Putinu.

Ipak, kako pokazuje stanje na terenu, iako je riječ o razmjeni zarobljenika sa visokog nivoa, neprijateljstva u Ukrajini ne prestaju. Ruske snage gađale su grad Zaporožje, a u napadu je poginula najmanje jedna osoba. U napadu ukrajinske vojske na Donjeck poginulo je petoro, javlja Glas Amerike.

Samo nekoliko sati ranije, obavljena je razmjena zatvorenika.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je jutros da je oslobođeno 215 ukrajinskih državljana, da su većina vojnici ili zvaničnici osuđeni na smrtnu kaznu u oblastima kojima upravljaju ruski separatisti. Mnogi od njih su pripadnici bataljona Azov koji su se krili u čeličani u Marijupolju.

Blizu 2.000 boraca izašlo je iz Azovstala kada su Rusi preuzeli Marijupolj u maju, čime je okončana tromjesečna opsada tog grada.

Blizu 200 Ukrajinaca dato je za samo jednog čovjeka – proruskog opozicionog lidera Viktora Medvedčuka, koji je Ukrajinac. Oligarh je pobjegao iz kućnog pritvora nekoliko dana prije početka ruske invazije, ali je ponovo uhapšen u aprilu. Mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju pošto je optužen za izdaju i pomaganje separatistima da kupe ugalj u Donjecku.

Smatra se da je Putin kum najmlađe kćerke Medvedčuka. On je bio lider proruske opozicione partije Platforma za život, najveće opozicione grupe u ukrajinskom parlamentu. Aktivnosti stranke su suspendovane od ukrajinske vlade.

“Nije šteta dati Medvedčuka za prave ratnike. On je prošao kroz istražne radnje i zvaničnici su od njega dobili sve što im treba u procesu krivičnog gonjenja”, rekao je Zelenski.

U drugoj razmjeni, Ukrajina je izdejstvovala oslobađane još pet državljana za 55 ruskih zarobljenika.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je razmjene, ali i podsjetio na poštovanje međunarodnog prava u tretiranju ratnih zarobljenika.

(Vijesti.ba / Glas Amerike)

Izdvajamo