8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

22.09.2022 / 21:07 Regija - Zagreb

Prebeg: Lijepo je biti kod kuće

Prebeg: Lijepo je biti kod kuće
Foto: Agencije

Vjekoslav Prebeg, hrvatski državljanin koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja, u intervjuu za Dnevnik HTV-a govorio je o oslobađanju iz ruskog zarobljeništva.

U intervjuu za Dnevnik HTV-a Prebeg je iznio neke detalje vezano za oslobađanje iz ruskog zarobljeništva u sklopu razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, uz posredovanje Saudijske Arabije. Zajedno s njim oslobođena su još devetorica stranih državljana iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka, koji su se također borili na strani Ukrajine.

"Put je bio težak. Kada su nas odvodili iz donjeckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas u zračnu luku Rostov na Donu. Nismo znali što se događa. Susreli smo neke Saudijce, nismo ni znali jesu li Saudijci, samo smo pretpostavili po odjeći", rekao je Prebeg u razgovoru za HTV.

Prije leta za Saudijsku Arabiju, koja je posredovala pri oslobađanju, zarobljenike su u zračnoj luci pregledali liječnici.

"Bila su dva doktora, inicijalni pregled, saturacija, tlak, grlo, poslušali su nam pluća i napisali kratki formular o svakome. Onda su išli provjeriti taj neki avion", kaže Prebeg, priznajući da su zarobljenici bili uplašeni.

Naime, kad su ih vodili prema aerodromu, svi su, kaže Prebeg, pretpostavljali da idu prema ukrajinskom teritoriju na razmjenu.

"Kada sam čuo zrakoplov, rekao sam: Dečki, mi smo sto posto u Rusiji. Najbliža zračna luka od Donecka je Rostov na Donu. Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promijenilo, konačno ide prema nečemu i onda kad sam čuo zrakoplov - tko zna gdje sad idemo, što se događa", dodao je Prebeg.

Zahvalio je saudijskom prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu, koji je posredovao u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine, i čijim su privatnim zrakoplovom prevezeni.

"Htio bih također zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću na svemu što je činio svih ovih mjeseci za mene. Htio bih zahvaliti ministru vanjskih poslova, htio bih zahvaliti i predsjedniku Zelenskom, koji je u suradnji s našim ministrom i premijerom mnogo toga učinio i doveo do toga da konačno budemo oslobođeni iz zarobljeništva", rekao je Prebeg.

Kaže kako se osjeća umorno i da je u posljednja 72 sata spavao malo.

"Umoran sam, a opet nekako ne mogu spavati. Mislim da mi treba bar 12 sati normalnog sna, da se probudim i da shvatim da se to dogodilo, da sam slobodan. Mogu samo reći da je lijepo biti kod kuće", dodao je.

Prebeg je još u KB-u Dubrava. S njim je i njegova sestra. Liječnici kažu da je dobrog zdravstvenog stanja, no s obzirom na devijaciju nosa i ozljedu desnog ramena, danas su napravili sve potrebne pretrage. Sam je zatražio psihološku pomoć, a nakon pregleda psihijatra, liječnici kažu kako su utvrdili da je jako traumatiziran.

Na tijelu ima vidljive ugrize, no liječnici nisu sigurni je li riječ o stjenicama. Zbog toga će ga sutra pregledati dermatolozi, a zatim bi trebao biti pušten kući, objavio je HTV.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo