6°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.09.2022 / 08:41 Zanimljivosti - Spoj domaćih kompanija i evropskih dizajnera

BiH i EU povezani kroz dobro na reviji u Banjaluci

BiH i EU povezani kroz dobro na reviji u Banjaluci
Foto: FENA

"Povezani kroz dobro", je ključna poruka koja je obilježila modnu reviju pod nazivom #MadeInBiH održanu u četvrtak, 22. septembra 2022. godine u Banjoj Luci u organizaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa modnim festivalom European Fashion Passport.

Događaj je okupio i povezao bh. kompanije iz modne i tekstilne industrije iz Maglaja, Laktaša, Sarajeva, Zenice, Kostajnice, i drugih lokalnih zajednica, koje su razvile ili pokrenule svoje poslovanje uz podršku Evropske unije.

Kroz projekat EU4BusinessRecovery, Evropska unija je osigurala bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,3 miliona eura za 29 lokalnih kompanija u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće. Na reviji su predstavljeni kreativni radovi devet kompanija – Bontex iz Maglaja, Empress iz Zenice, Galtex iz Pala, Nerzz Bešlagić iz Visokog, Sana Linea iz Kostajnice, Lobby iz Laktaša, NBM iz Kozarske Dubice, Zenko iz Zenice i Catwalk iz Sarajeva.

- Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal i uz pravu podršku, poduzetnici su pokazali da mogu uspjeti. Podržavajući poslovanje u ovoj zemlji, EU ne djeluje kao donator, već kao investitor u budućnost Bosne i Hercegovine na njenom putu ka EU. Od početka pandemije, osigurali smo oko 70 miliona eura kroz različite programe, kako bi poduzetnicima i preduzećima u Bosni i Hercegovini pružili finansijsku i praktičnu podršku koja im je potrebna. Jer mi smo zaista „povezani kroz dobro - rekao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

U drugom dijelu programa, na modnoj reviji su predstavljene kreacije trideset modnih dizajnera koji dolaze iz zemalja Evropske unije, Ukrajine i zapadnog Balkana, a koji su učesnici modnog festivala European Fashion Passport.

- Bh. modna scena je oskudna i svaka aktivnost se revitalizira, a danas smo imali priliku vidjeti izvrsnu reviju #MadeInBiH, naših tekstilnih kompanija. Čestitam EU u BiH na podršci i inicijativi da sarađuje sa tekstilnom industrijom. European Fashion Passport dizajneri su se večeras predstavili zbirnom revijom. Drago mi je kad vidim da publika i dizajneri, ali i modeli, uživaju. Mi ne živimo za modu, mi živimo modu - rekao je bh. dizajner i art direktor European Fashion Passport festivala Adnan Hajrulahović HAAD.

Modna revija je okupila brojne i ugledne predstavnike poslovne, akademske i međunarodne zajednice, kao i predstavnike civilnog društva, umjetnosti, kulture i sporta iz Banjaluke i okoline, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo