6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

23.09.2022 / 13:35 Muzika i Film - Gradonačelnica potvrdila

Doček Nove godine u Sarajevu uz Dubioza Kolektiv

Doček Nove godine u Sarajevu uz Dubioza Kolektiv
Foto: FENA

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je u Vijećnici upriličila pres-konferenciju na kojoj je potvrdila da će bend Dubioza Kolektiv nastupiti na Javnom dočeku Nove godine ispred Vječne vatre u Sarajevu.

- Svim građanima i turistima želim poručiti da ćemo uz Dubioza Kolektiv imati nezaboravnu Novu godinu. Iskoristit ću priliku da pozovem sve da uživaju i raduju se zajedno. Rano smo počeli sa organizacijom ovog dočeka i sigurna sam da zato imamo priliku da u regionu promovišemo Javni doček Nove 2023. godine. Posebno sretnom me čini što će ugostitelji, hotelijeri imati mogućnost da zarade sredstva – izjavila je Karić.

Osim Grada Sarajeva Javni doček podržala je i Vlada Kantona Sarajevo, te je kantonalni premijer Edin Forto istakao da Duboiza Kolektiv od Sarajeva pravi centar kulture.

- Mi otvaramo infrastrukturu bendovima. Dubioza Kolektiv je bend kojem treba platiti da svira. Ulaganje u ovaj događaj je ulaganje u privredu. Pokazalo se da se svaka marka uložena u kulturu više od trostruko vraća u budžet – poručio je Forto.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović naglasila je da je Dubioza Kolektiv primjer radne etike na koju se vrijedi ugledati.

Predsjednik Turističke zajenice KS Kenan Magoda izrazio je ponos što se na vrijeme ušlo u realizaciju dočeka Nove godine.

- Dubioza Kolektiv je najbolji muzički proizvod i najbolja opcija da dočekamo 2023. godinu. Najveći broj turista dolazi iz regiona i to je target zašto Dubioza Kolektiv, jer upravo ciljamo na turiste iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije da će biti posjetioci Javnog dočeka u Sarajevu. Prema prosječnim pokazateljima, za novogodišnje praznike u KS očekujemo 15.000 turističkih noćenja, što je 30.000 KM naplaćene boravišne takse i između minimalno 15 i 22 miliona KM prihoda od turizma. U obzir treba uzeti da je svako četvrto radno mjesto u direktnoj vezi sa turizmom, što znači da će benefite osjetiti cijela turistička industrija i sve povezane djelatnosti – naveo je Magoda.

Na kraju pres-konferencije je autorica analize o opravdanosti ulaganja budžetskih sredstava u organizaciju Javnog dočeka Nove godine Maja Arslanagić-Kalajdžić iz Ekonomskog instituta potvrdila je da će u Javni doček biti uloženo 350.000 KM.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo