13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.09.2022 / 14:40 Svijet - Bivši premijer

Berlusconi: Pokušaću da budem playmaker u vladi

Berlusconi: Pokušaću da budem playmaker u vladi
Foto: Vijesti.ba
Bivši premijer Italije Silvio Berlusconi mogao bi se ponovo vratiti u parlament nakon ubjedljive pobjede desničarske koalicije koju predvodi novinarka Ðorđa Meloni, navodi Reuters.

"Pokušaću da budem plejmejker u (sljedećoj) vladi", rekao je Berlusconi pristalicama nakon što je glasao na jučerašnjim izborima, aludirajući na želju da ostane na političkoj pozornici uprkos godinama i slabom zdravlju.

Berlusconi, koji u četvrtak puni 86 godina, osvojio je više od 50 odsto glasova u trci za Senat u okrugu Monca, gdje poseduje vilu i lokalni fudbalski klub, koji je nedavno promovisan u najvišu diviziju Serie A.

Iskusni italijanski političar, koji je služio kao premijer u četiri italijanske vlade, imao je tešku operaciju srca 2016. godine, preležao težak oblik kovida-19 2020, a prošle godine je bio u bolnici zbog više pridruženih bolesti, podsjeća Reuters.

U parlamentu će mu se pridružiti i njegova djevojka Marta Fascina (32), koja je osvojila glasove na Siciliji.

Fascina bi trebalo da zauzme mjesto u Donjem Domu poslanika, dok je Berlusconi izabran u gornji dom Senat.

Berlusconi će morati da se odrekne mjesta u Evropskom parlamentu, koje je osvojio 2019, jer nije dozvoljeno paralelno obavljanje funkcije i u italijanskoj i u skupštini EU.

Neki italijanski mediji su spekulisali da bi mogao da traži mjesto predsednika Senata, uprkos zdravstvenim problemima.

Prema prebrojanim glasovima sa više od 90 odsto biračkih mjesta na izborima koji su juče održani u Italiji, stranka Braća Italije Giorgia Meloni vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova, u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim izborima 2018. godine, prenosi britanska agencija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo