7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

26.09.2022 / 19:45 Regija - Glasnogovornik EK

Stano: Srbija ne može jačati odnose s Rusijom u okolnostima agresije i zločina u Ukrajini

Stano: Srbija ne može jačati odnose s Rusijom u okolnostima agresije i zločina u Ukrajini
Foto: Agencije

Europska unija smatra kako Srbija kao zemlja koja pregovara o članstvu s EU ne može jačati odnose s Rusijom zato što je Rusija pojačala sukob, agresiju i nedjela u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glasnogovornik Europske komisije Peter Stano.

On je za agenciju Beta rekao kako EU poziva srbijansko rukovodstvo da u procesu pristupanja Srbije Uniji osigura jaču usuglašenost njezinih vanjskopolitičkih inicijativa i podrške Srbije međunarodnim vrijednostima i nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica.

Na pitanje novinara u Bruxellesu o sporazumu srbijanskog i ruskog ministarstva vanjskih poslova o nastavku konsultacija, Stano je istaknuo kako to "izaziva ozbiljnu zabrinutost".

"Mi to veoma ozbiljno imamo na umu i sad pratimo", poručio je.

Stano je ponovio stav Unije kako je Rusija izvršila ilegalnu agresiju na Ukrajinu i da ruske snage čine zločine protiv ukrajinskog stanovništva i još je pojačala sukob djelomičnom mobilizacijom i ilegalnim referendumima za pripajanje dijelova ukrajinskog teritorija.

"U takvim okolnostima smo svjedoci da je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova potpisalo sporazum o redovnim konsultacijama s ministarstvom vanjskih poslova zemlje koja čini ta djela, što je veoma jasan znak da želi osnažiti njihove odnose i da još ojača odnose Srbije i Rusije i to izaziva ozbiljnu zabrinutost", ustvrdio je Stano.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo