3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.09.2022 / 19:57 BiH - Ned Price

Portparol State Departmenta o sankcijama Kajmaković

Portparol State Departmenta o sankcijama Kajmaković
Foto: Agencije

Portparol State Departmenta Ned Prajs (Price) poručio je da su SAD sankcionisale Dianu Kajmaković, državnu tužiteljicu u Državnom tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH),...

...zbog toga što je odgovorna ili je saučesnik, ili da je direktno ili indirektno uključena u korupciju u vezi sa zapadnim Balkanom, kao i da je odgovorna za, saučesnik ili direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu.

- Njena zloupotreba položaja državnog tužioca kako bi pomogla kriminalcima, uključujući trgovce drogom, u izbjegavanju pravde simbol je endemske korupcije u javnim institucijama BiH i predstavlja sistem u kojem ljudi na vlasti stavljaju vlastitu ličnu i političku korist ispred potreba građana - poručio je Ned Prajs.

Program sankcija Sjedinjenih Država za zapadni Balkan usmjeren je na pojedince i kompanije koje potkopavaju ili ugrožavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. BiH se suočava sa svojom najozbiljnijom političkom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim strankama koje iskorištavaju mreže pokroviteljstva kako bi zadržale moć i bogatstvo.

Štaviše, pravosudni sistem u zemlji je sve više zarobljen i pod kontrolom političkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža. Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sve organe koji su im na raspolaganju kako bi promovirali odgovornost za one koji se bave koruptivnim aktivnostima ili potkopavaju demokratske procese i institucije BiH - naveo je Ned Prajs.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo