13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

27.09.2022 / 11:45 Regija - Lider SRS-a

Šešelj u Beogradu odbio da ga sasluša haški tužilac

Šešelj u Beogradu odbio da ga sasluša haški tužilac
Foto: Vijesti.ba

Lider desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj odbio je danas saslušanje pred Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine.

Šešelj je u maju dobio poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koji je pravni nasljednik Haškog tribunala i 27. septembra je trebalo da bude saslušan u Beogradu.

On je novinarima rekao da je saslušanje odbio jer tužilac nije dozvolio da mu prisustvuju njegova pravna savjetnica Vjerica Radeta i advokat.

Iz Specijalnog tužilaštva se nisu oglašavali povodom ovih tvrdnji.

“Ja više u Hag ne idem”, rekao je Šešelj novinarima ispred tužilaštva.

Šešelj je u maju potvrdio da mu je poziv za saslušanje stigao povodom navodnog kršenja pravilnika Haškog tribunala u pogledu zaštite identiteta zaštićenih svjedoka i povjerljive dokumentacije.

On je tada u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da je materijale objavljivao u svojim knjigama.

On je tada tvrdio i da nije ugrožavao svjedoke, već da je kompromitovao tribunal, te da će to nastaviti da radi.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je 6. maja 1992. godine održao govor u Hrtkovcima, za koji je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik nekadašnjeg Haškog tribunala, ocijenilo da je značajno doprinio progonu, deportaciji i drugim nehumanim djelima.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove već godinama od Srbije traži izručenje članova SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, po optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenja mita svjedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija odbija da ih izruči, navodeći da prema “pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića”.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo