4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.09.2022 / 12:41 BiH - Saopćenje

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković
Foto: Agencije

Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine oglasio se u vezi sa postupanjem Ureda disciplinskog tužioca u pogledu stavljanja Diane Kajmaković, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na listu Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

- U pogledu razloga navedenih u Izvršnoj uredbi 14033, Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD od 27.9.2022. godine, koji se odnose na zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Ured disciplinskog tužioca postupa u okviru propisanih nadležnosti te će isti biti istraženi u pogledu kršenja dužnosti u vršenju tužilačke funkcije ili funkcije rukovodica/zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u smislu odredbi o disciplinskoj odgovornosti propisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Članom 70. stav 1. Zakona o VSTV-u propisana je povjerljivost radnji Ureda u istrazi.

Članom 76. i 77. Zakona o VSTV-u propisani su razlozi za privremeno udaljenje od dužnosti sudije ili tužioca. Ured nema saznanja da je u ovom trenutku protiv Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje - saopćeno je iz UDT-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo