9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

27.09.2022 / 15:04 SHOW - Sud u Španiji

Shakira optužena za utaju 14,5 miliona eura poreza, prijeti joj osam godina zatvora

Shakira optužena za utaju 14,5 miliona eura poreza, prijeti joj osam godina zatvora
Foto: Agencije

Španski sudija odobrio je u utorak suđenje kolumbijskoj pop pjevačici Shakiri (45) optuženoj za utaju 14,5 miliona eura poreza u Španiji.

Shakira, koja je optužena po šest tačaka za prevaru države, tereti da za neplaćanje poreza na zaradu koju je ostvarila od 2012. do 2014. godine.

Ukoliko bude proglašena krivom, prijeti joj osam godina i dva mjeseca zatvora i novčana kazna u iznosu od 23,8 miliona eura.

Iako je porezni obveznik na Bahamima, Shakira je boravila u Španiji više od šest mjeseci svake godine, zbog čega je trebala platiti porez u toj zemlji. Tužioci također navode da je pjevačica koristila složenu mrežu kompanija u "poreskim rajevima" kako bi namjerno sakrila svoju zaradu.

Njena firma za odnose s javnošću saopštila je da je pjevačica već platila 14,5 miliona eura španskoj poreznoj upravi, te je u više navrata negirala da je počinila bilo kakav prekršaj.

Prema pisanju Forbesa, Shakira je prodala više od 60 miliona albuma širom svijeta, a bila je uključena i u druge projekte koji su joj omogućili veliku zaradu.

Prema internetskoj stranici "Celebrity Net Worth", Shakirina neto vrijednost kreće se do 300 miliona eura.

Dobitnica Grammy nagrade nije jedina slavna ličnost koja je optužena za utaju poreza u Španiji.

Fudbalska zvijezda Lionel Messi i njegov otac proglašeni su 2017. godine krivim za utaju 4,1 milion eura tokom marketinških aktivnosti između 2007. i 2009. godine. Obojici su izrečene zatvorske kazne od 21 mjesec. S obzirom da je kazna ispod dvije godine, prema španskom zakonu mogli su je odslužiti na slobodi isplatom novčane kazne.

Portugalski fudbaler Cristiano Ronaldo 2019. godine je priznao utaju poreza u Španiji i pristao da plati kaznu od skoro 19 miliona eura.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo