6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

29.09.2022 / 08:29 BiH - Sarajevo

Danas promocija knjige Bisere Turković 'Moj životni put'

Danas promocija knjige Bisere Turković 'Moj životni put'
Foto: Vijesti.ba

”Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti“ novo je autorsko djelo dr. Bisere Turković, istaknute diplomatkinje, političarke i univerzitetske profesorice koje je objavila izdavačka kuća „Dobra knjiga“ iz Sarajeva.

Riječ je o izuzetno vrijednom, sadržajnom, detaljnom, dokumentovanom i jedinstvenom uvidu u životni put prve imenovane bilateralne ambasadorice Bosne i Hercegovine, diplomatkinje koja je obnašala najodgovornije funkcije u državi te žene koja je rame uz rame sa prvim predsjedavajućim predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem učestvovala u pripremama za odbranu BiH, njenoj poslijeratnoj obnovi i borbi za izgradnju moderne evropske države.

Turković u ovom autobiografsko djelu otkriva brojne i vrlo zanimljive detalje iz svog života, odrastanje u porodici različitih vjera i nacionalnosti, odlazak i povratak u ovu regiju i BiH u jeku uspješne karijere u Australiji te brojne druge specifičnosti ovog iskustvom i borbom iznimno bogatog života.

Čitateljima će biti posebno zanimljivi brojni autentični dokumenti i transkritpi iz sudbonosnog perioda prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma te do sada nepoznati uvid u borbu za pomoć stotinama hiljada raseljenih Bosanaca i Hercegovaca koji su pristizali u Hrvatsku.

Djelo dr. Bisere Turković neprocjeniv je doprinos rasvjetljavanju sudbinskog, historijskog, perioda obnove i odbrane nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojem je kao pokretač otpora, prvi diplomata, kasnije ministar i stručnjak za sigurnost, pravo i međunarodne odnose dr. Turković imala jednu od ključnih uloga.

Dr. Bisera Turković, aktuelna je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova. Majka je troje djece i živi u Sarajevu.

Promocija knjige "Moj životni put" dr. Bisere Turković održat će se danas u 14 sati u UNITIC-u u Sarajevu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo