6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

29.09.2022 / 11:51 Ekonomija - Saopćenje

Otvoren Sarajevo Unlimited forum - priča o inovacijama i savremenim tokovima poslovanja

Otvoren Sarajevo Unlimited forum - priča o inovacijama i savremenim tokovima poslovanja
Foto: FENA

Svečanim otvaranjem i pretpanel diskusijama u hotelu Holiday zvanično je otvoren ovogodišnji Sarajevo Unlimited forum poduzetništva i inovacija.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i ove godine je, kao i prethodne godine, partner Sarajevo Unlimited foruma, što je kontinuitet podrške ovog ministarstva manifestacijama koje promoviraju poduzetništvo, inovativnost u poslovanju i ukupni poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo.

Jutrošnjom konferencijom za medije zvanično je otvoren radni dio ovog foruma u okviru kojeg će se diskutovati o inovativnosti u sferi poslovanja od posljednjeg Unlimiteda do danas.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u svom obraćanju prisutnim medijima kazao da će razgovarati, a onda i usvajati, sve one što im privatni sektor, stručnjaci i najbolje svjetske prakse ponude, u smislu pametnih rješenja za gradove.

- Strašno je bitno da Sarajevo uhvati ‘voz’ kojim su već otišli mnogi razvijeni europski gradovi. Imamo puno toga i mi za ponuditi, a ključ je da stvorimo atmosferu da poduzetnici žele ovdje da dođu, da investiraju. To je najvažnije za nas, i to je bio jedan od najvećih i najvažnijih zadataka Vlade KS - istakao je premijer Forto i dodao kako mu je čast da Kanton Sarajevo podržava jedan ovakav skup.

Ministar privrede KS Adnan Delić jedan je od panelista prvog ovogodišnjeg panela na temu poduzetništva i inovacija u poduzetništvu.

Na spomenutoj pres-konferenciji ministar je podsjetio da je ekonomski razvoj neostvariv bez inovacija i poduzetništva, kao i DA je poduzetništvo jedan od glavnih pokretača privrednog rasta, kroz otvaranje novih radnih mjesta, rast proizvodnje i potrošnje.

- Poduzetnici su inovatori, razmišljaju drugačije, razmišljaju efektivno, a inovativnost je, uz inovatora, najvrijedniji resurs svake kompanije, stoga je bitno poticati kreativno razmišljanje i iznošenje ideja. Inovacije imaju direktan utjecaj na povećanje produktivnosti i porast konkurentnosti, a kontinuirano inoviranje u poslovanju podrazumijeva spremnost na promjene, brzo prilagođavanje i sposobnost snalaženja na konkurentnom tržištu - izjavio je ministar Delić.

Naveo je i da je upravo to razlog zašto Ministarstvo uzima aktivno učešće na ovom forumu.

- Unlimited je upravo mjesto gdje se sve te inovacije iz godine u godinu mogu pratiti i zato je Ministarstvo privede partner ovom forumu jer želimo pratiti savremene tokove u poslovanju, biti dio njih i donositi ih na naše tržište - zaključio je ministar Delić.

U okviru panela o poduzetništvu, ministar je istakao nastojanja i programe podrške razvoju poduzetništva, posebno poduzetništva mladih kroz finansijsku grant podršku, ali i institucionalnu kroz Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator koji je u osnivanju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo