8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.09.2022 / 12:08 Politika - Federalna ministrica

Đapo: Ako postoji 'Slučaj Edita Đapo' onda je to pozitivan slučaj

Đapo: Ako postoji 'Slučaj Edita Đapo' onda je to pozitivan slučaj
Foto: FENA
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo reagirala je na medijske navode u kojima se tvrdi da prima dvije plaće i to u iznosu od 6.000 KM u Parlamentu BiH i plaću od 2.800 KM u Vladi FBiH.

Istina je, kaže, da po zakonu ima pravo na razliku između plaće u Vladi FBiH i plaće u Parlamentu BiH, ali da ona tu razliku plaće niti prima, niti je potraživala, „što je lako provjeriti u nadležnim službama, a što je i bio zadatak novinara prije objavljivanja netačnih, lažnih, nepotpunih i neprovjerenih informacija“.

Ističe da sporni tekst obiluje neistinama, a sadrži i elemente diskriminacije, jer je objavljen u vrijeme izborne kampanje u odnosu na kandidatkinju na parlamentarnim izborima upravo za Parlament BiH. Dodaje da objava bombastičnih iznosa koji su navedeni predstavlja tendenciozno i zlonamjerno postupanje, postupanje sa umišljajem kojim se želi  kod građana koji tek trebaju da biraju kandidate, izazove osjećaje koji vode ka „mojoj degradaciji i diskvalifikaciji u izbornom procesu“.

Ističući da autori ako su htjeli da predstave neki slučaj Edita Đapo, onda je to svakako pozitivan slučaj Edita Đapo koja nije potraživala nikakvu razliku u plaći, za razliku od nekih drugih kandidata koji su pošteđeni ovakvih diskriminatornih i neprovjerenih objava. Korektnosti radi navodi da je na isti način, časno i odgovorno prema budžetskim sredstvima Bosne i Hercegovine postupio i njen kolega, a protukandidat na izborima, Šemsudin Dedić.

- Želim još jednom naglasiti da obavljam i dalje funkciju federalne ministrice iako sam izabrana za zastupnicu u Parlamentu BiH, iz javnosti poznatih razloga jer se nakon izbora 2018. godine nije formirala Vlada FBiH u novom sazivu i na takvu situaciju i na te okolnosti kao pojedinac nisam mogla uticati na drugi način osim da odgovorno, kako mi to savjest i povjerenje građana nalaže, obavljam radne zadatke uz puno poštivanje svih zakona, standarda struke i EU direktiva, navodi ministrica Đapo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo