7°C
Mostar 11°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

29.09.2022 / 16:06 BiH - Sarajevo

Kajganić na narednoj sjednici VSTV-a iznosi program rada

Kajganić na narednoj sjednici VSTV-a iznosi program rada
Milanko Kajganić / FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako je Damir Batotić imenovan na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, a Selma Beširević, Aida Terović i i Slavko Čavka na pozicije stručnog saradnika tog suda, dok je Dragana Majstorović imenovana na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gradačcu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 17. oktobra 2022. godine.

U odnosu na konkursnu proceduru za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Vijeće je donijelo odluku da se Milanko Kajganić, kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, pozove na sljedeću sjednicu Vijeća i izloži svoj program rada, saopćeno je iz VSTV-a BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo