2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

29.09.2022 / 16:22 BiH - Svečanost

Otvoren Srednjoškolski centar u Travniku, Vlada FBiH osigurala 11,2 miliona KM

Ukupno je Vlada Federacije za gradnju ovog veleljepnog objekta izdvojila 11,2 miliona maraka.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Travniku zajedno sa načelnikom ove općine Kenanom Dautovićem, te premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i kantonalnim ministrom obrazovanja, nauke i kulture Bojanom Domićem, svečano otvorio Srednjoškolski centar u Travniku.

Završetkom ovog veoma značajnog projekta, nova škola otvorila je vrata za oko 1.200 učenika.

Kako je naglašeno na svečanosti, ovo je danas jedna od najljepših i najsavremenije opremljenih škola u BiH. Poseban značaj okončanja ovog, prema mnogima, generacijskog projekta leži u činjenici da je nekadašnji Dom za ljudska prava naložio da se do 2006. godine državne srednje škole premjeste iz zgrade Nadbiskupske gimnazije u Travniku. Preduslov je bila izgradnja novog srednjoškolskog centra, podsjetio je premijer Novalić.

- Ukupno je Vlada Federacije za gradnju ovog veleljepnog objekta izdvojila 11,2 miliona maraka. U pomoć smo pozvali i Vladu Srednjobosanskog kantona zato što je školstvo i ustavna nadležnost kantona. Vlada Federacije će nastaviti pružati podršku ovom, kao i svim drugim projektima u kantonima. Sigurno je da ćemo učestvovati i u sufinansiranju sportske dvorane ove škole - izjavio je premijer Novalić.

Inače, od ukupnih 11,2 miliona KM, aktuelna Vlada FBiH je osigurala 6,2 miliona, potrebnih da se završi gradnja kompletnog objekta, čime je za izgradnju ove obrazovne ustanove u Travniku uložila više od svih prethodnih federalnih vlada zajedno.

Prije otvaranja Srednjoškolskog centra, premijer Novalić sastao se u zgradi Općine Travnik s kantonalnim kolegom Lendom i travničkim načelnikom Dautovićem, te su zajedno prošetali do novoizgrađenog školskog objekta.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo