8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.09.2022 / 16:38 Muzika i Film - 'Future is Sarajevo'

Petak u Vilsu: Umjetnička instalacija, savremeni ples i Drum Orkestra

Petak u Vilsu: Umjetnička instalacija, savremeni ples i Drum Orkestra
Multimedijalna umjetnička instalacija umjetnice Edine Selesković / Vijesti.ba
Na Vilsonovom šetalištu u petak 30.09.2022. umjetnička instalacija Future is Sarajevo donosi jedinstvenu performansu skulpture i modernog plesa, muzike i fotografije, spajajući mlade ljude i savremenu umjetnost.

#FutureIsSarajevo je jedinstven umjetnički projekat koji aktiviranjem publike i povezivanjem novih generacija i kreativnosti, pokreće dijalog o našoj viziji budućnosti Sarajeva i BiH. Suradnjom umjetnica različitih disciplina, ova multimedijalna savremena umjetnost kao sredstvo komunikacije potiče na drugičija promišljanja inspirišući publiku da angažiranim pristupom izbriše linije između stvaraoca i posmatrača.

Umjetnička instalacija Future is Sarajevo skulptorke Edine Selesković sačinjena je od skulptura koje iz jedne perspektive ispisuju riječi Future Is, a iz drugog ugla riječ Sarajevo. Ona na sebi nosi portrete lidera novih generacija uključenih u projekat Big Bang Sarajevo #HerojiGeneracije, a autorica fotografije je Vanja Lisac.

Skulpture su osmišljene kako bi njihov prizor iz različitih prespektiva pružao novi pogled, te predstavio unikatno isukstvo svakom posjetiocu u putanji koju skulpture stvaraju. Instalacija nakon postavke u BKC-s i ispred Pozorišta mladih Sarajevo, sada je biti postavljena i na Vilsonovom šetalištu.

U petak, 30. septembra, u 18h umjetnici Aldina Topčagić, Cruz Isael Mate i učesnici radionice savremenog plesa Flying Into Gravity Skills će u nastupu na otvorenom predstaviti nezaboravan performans uz pratnju Sarajevo Drum Orchestra. Flying Into Gravity Skills donosi u Sarajevo niz radionica savremenog plesa, panel diskusija i performansi u sklopu programa Balet Fest Sarajevo.



Medijski prostor naše zemlje preplavljen je vijestima o odlasku mladih ljudi, manjku optimizma i pozitivne vizije budućnosti. Vjerujući da naša zemlja i dalje ima mlade ljude koji su je spremni povesti u sutrašnjicu, instalacija Budućnost je naša daje prostor mladim ljudima da predstave sebe, svoje ideje i viziju, te šalje snažnu poruku javnosti da su oni naša jedina budućnost.

Ovaj projekat je realizovan uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta KS, Općine Novo Sarajevo, Općine Centar, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, te u partnerstvu sa ArtAlive, Goethe Institut BiH, a u organizaciji udruženja KulturaMedia Sarajevo.

Edina Selesković je interdisciplinarna savremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Tražeći odgovore na pitanja o ulozi kulture u našem društvu, Edina mijenja percepciju o umjetnosti i umjetniku, a njene public art instalacije na svojoj globalnoj misiji aktiviraju javni dijalog, povezujući mlade ljude i kreativnost, kulturne institucije i zajednice, umjetnost i nove tehnologije. Edina Selesković je rođena u Bosni i Hercegovini, a u SAD-u živi još od 1991. godine.

Diplomirala sa poznate likovne akademije Corcoran School of Art u Washingtonu na odsjeku skulpture. Iz ateljea u Njujorku, njeni radovi su izloženi na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji. Edinina saradnja sa etabliranim i mladim umjetnicima iz cijelog svijeta dovela je do karijere orijentisane ka 'artifikaciji' društva, motivisane savremenom umjetnošću i inspirisane dijalogom. Edina je također jedna od osnivača umjetničke zajednice Williamsburg u New Yorku i umjetničkih kolaborativa The Stoodio i Anie Rexe. Osnovala je i prvi program Artist in Residence u BiH u partnerstvu s Međunarodnom galerijom portreta Ismetom Mujezinovićem.

Njezin životopis također uključuje rad s NASA-om, uspostavljanje Festivala savremene žene, mentorstvo, rebrendiranje nacionalne košarkaške reprezentacije i još mnogo toga. Edina je dobitnica brojnih nagrada uključujući Sculpture Space Fellowship, Sam i Adele Golden Foundation Fellowship u New Yorku. 2020. godine dobitnica je i Svjetske nagrade za društveno angažirane vizuelne umjetnike (World Citizen Artist), a 2021. njena instalacija RSD Sloboda je dobila No Limit zlatnu nagradu. Instalacija Think Freedom dobila je nagradu Primio Arbiter Fata Verde SyArt Award od Sorrento Fondacije u Sorrentu, Italija. Edina je članica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Edina živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli. www.edinas.com njena instalacija RSD Sloboda je dobila No Limit zlatnu nagradu.

Instalacija Think Freedom dobila je nagradu Primio Arbiter Fata Verde SyArt Award od Sorrento Fondacije u Sorrentu, Italija. Edina je članica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Edina živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli. www.edinas.com

Aldina Topčagić je umjetnica scenskih umjetnosti - savremenog plesa, producentica i osnivač Art Alive kulturnog udruženja. Rođena je u Bosanskom Novom, BiH. Od 2007. godine živi u Austriji i radi širom Evrope. Aldina je kooperirala sa mnogobrojnim institucijama, a izmedju ostalog je kreirala za i nastupala u sljedećim umjetničkim kućama: Guggenheim Museum Bilbao, Španija; Royal Museum of Fine Arts of Belgium, BOZAR, i Balthasar Brussels, Belgija; Artlemo Galerie Berlin, Njemačka; Musiikkitalo - Helsinki Music Center, Finska; Fabrica de Arte Cubano Havana, Kuba; Novi Hram Sarajevo, BiH; Bajor Gizi MusemBudimpesta, Mađarska; Universalmuseum Joanneum Joanneumsvierte , Kunsthaus Graz i Papierfabrik kao i za Zimmerman- Kratochwill Galerie, Austrija. Učestvovala je u produkcijama Operske kuce u Gracu u sezonama 2011/2012, 2016/2017 i 2018/2019. U sklopu svoje obuke savremenog plesa je učila od i radila sa renomiranim koreografima poput David Zambrano – osnivač tehnike Flying Low i Passing Through; Jennifer Monson, Kirstie Simson, Yoshiko Chuma, Liz King, Allen Yu,i drugima. U svojim trans - i multidisciplinarnim projektima kombinira savremeni ples, muziku, zvučnu instalaciju, film, fotografiju, arhitekturu, književnost i obrazovanje. Oni se realizuju u obliku instalacija, intervencija i performansa.

Njen rad se bavi temama kao što su samorefleksija, svijest, identitet, porijeklo pojedinca, mjesto pojedinca u društvu i njegovi međuljudski odnosi. U maju 2017. godine proglašena je Umjetnicom mjeseca od strane Austrijskog Kulturnog Foruma / Austrijske Ambasade u Briselu. 2022. godine dobila je austrijsko državljanstvo za izvanredna postignuća u umjetnosti i kulturi. 2020/2021 Aldina je korežirala dva kratkometražna plesna filma: couch me! – u kojem je bila glavna uloga, i What-a-Mel-on – u kojem je bila režiserka i koreografkinja. Uz brojne nominacije na internacionalnim filmskim festivalima, osvojili su i osam nagrada za najbolji eksperimentalni film i najbolji režiser u SAD-u, Južnoj Americi, Evropi i Aziji. www.artalive.at.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo