10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.09.2022 / 16:20 Politika - Predsjednik Gradskog vijeća

Salem Marić podnio kaznenu prijavu zbog izgradnje HNK Mostar

Salem Marić podnio kaznenu prijavu zbog izgradnje HNK Mostar
Foto: FENA
Nakon što je jučer u Mostaru potpisan ugovor o dodjeli sredstava za nastavak radova na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta između predstavnika Vlade Republike Hrvatske i ravnatelja HNK, ...

... predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić objavio je kako podržava izgradnju svake kulturne ustanove, kao i sve projekte koji služe za dobrobit građana.

- Međutim, ono s čime želim da upoznam građane Mostara, a i one koji spremaju početak izgradnje HNK, te da ih upozorim, jeste da su dužni poštovati zakone i odluke kako Gradskog vijeća Mostara tako i viših razina vlasti – poručio je Marić.

Pojasnio je kako spor oko izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta traje još od 2002. godine kada su, kako ističe, inspekcijskim angažmanom i odlukom Gradskog vijeća Mostar zaustavljeni i zabranjeni radovi na HNK Mostar, kao i na ostalim objektima u središnjoj zoni grada.

- Na istoj lokaciji podnijet je zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju Islamskog centra smatrajući to zemljište svojim vakufom. Ponovna priča oko nastavka izgradnje HNK kreće od 2016. godine kada se mijenja Rješenje o izmjeni odobrenja za gradnju i to nakon punih 16 godina – dodao je predsjednik Gradskog vijeća.

Napominje kako je kao predsjednik Gradskog vijeća 5. travnja ove godine zatražio od ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta i Odjela za urbanizam i građenje da mu dostave svu relevantnu dokumentaciju u vezi s izgradnjom.

- Kako nisam dobio odgovor, 15. srpnja sam pokrenuo kaznenu prijavu Tužiteljstvu HNŽ-a i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv N.N. osoba u vezi izgradnje zgrade HNK zbog postojanja opravdane sumnje da je počinjeno kazneno djelo krivotvorenja dokumentacije i najave nastavka nezakonite izgradnje bez valjane i postojane dokumentacije. U odgovoru Tužiteljstva BiH prijava je  data na nadležno postupanje Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a od kojeg očekujemo odgovor – ustvrdio je Marić, dodajući kako je pokrenuo aktivnosti i kod Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara na postupanje u vezi sa ovim slučajem.

Napomenuo je da se radi o nekretnini u području Centralne zone Grada Mostara za koju "nije donijet ni urbanistički ni regulacijski plan".

- Također, Grad Mostar u arhivama nema niti jedan dokument kojim se ukazuje da je ranije izuzimano zemljište u centralnoj gradskoj zoni  za potrebe izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, niti je Grad izdao urbanističku i građevinsku dozvolu za ovaj objekt. Pred stručnim povjerenstvima koje je formiralo Gradsko vijeće u cilju utvrđivanja urbanističkih uvjeta za dijelove grada za koje ne postoji regulacioni plan nikada nije razmatrana izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta – naglasio je on.

Marić na kraju ističe kako je upravo zbog pojave anarhije u gradnji donesena odluka o zabrani gradnje na području centralne zone do donošenja regulacijskog plana, koji nije usvojen do danas.

- Zbog svega ovoga, u svrhu normalnih odnosa i funkcioniranja, ne smije se siliti sa stvarima oko kojih ne postoji dogovor svih koji nose odgovornost u odlučivanju u Mostaru, te gdje postoji opravdana sumnja na zakonitost dokumentacije i procesa izgradnje – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo