7°C
Mostar 11°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

30.09.2022 / 20:55 Rat u Ukrajini - Denis Pušilin

Opkoljavanje ruskih snaga zasjenilo Putinovo slavlje

Opkoljavanje ruskih snaga zasjenilo Putinovo slavlje
Foto: Reuters
Stotine ruskih vojnika u Ukrajini su okružene u jednom od svojih glavnih garnizona u petak, na rubu jednog od najgorih poraza u ratu, zasjenivši slavlje predsjednika Vladimira Putina koji je proglasio aneksiju otete zemlje.

Proruski vođa u ukrajinskoj pokrajini Donjeck priznao je da su njegove snage izgubile potpunu kontrolu nad Yampilom i Dobryshevom, selima sjeverno i istočno od grada Lymana, ostavljajući glavni moskovski garnizon u sjevernom Donjecku “napola okružen”.

“Ukrajinska vojska po svaku cijenu pokušava pokvariti naše historijske događaje”, rekao je Denis Pušilin, misleći na ceremoniju pripajanja kojoj je prisustvova danas s Putinom u Kremlju.

“Ovo je vrlo neugodna vijest, ali moramo trezveno sagledati situaciju i izvući zaključke iz svojih pogrešaka.”

Ukrajinska vojska saopćila je da skriva detalje dok se situacija ne stabilizira, ali da je u toku operacija opkoljavanja ruskih snaga u tom području.

“Svi prilazi i logistički pravci neprijatelja, kojima su dostavljali municiju i ljudstvo, zapravo su pod vatrom ukrajinske vojske”, rekao je Serhii Cherevatyi, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku.

Oleksiy Goncharenko, istaknuti ukrajinski zastupnik, tvitao je: “Lyman je opkoljen! Ukrajinska vojska je već u Yampilu. Ruska vojska pokušava pobjeći.”

Proruski vojni blogeri izvijestili su da su ukrajinske snage presjekle bijeg hiljadama ruskih vojnika. Pushilin je rekao da je jedna cesta do Lymana još uvijek otvorena, iako je priznao da je sada pod vatrom ukrajinske artiljerije.

(Vijesti.ba / Glas Amerike)

Izdvajamo