8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

03.10.2022 / 12:41 Ostali sportovi - Najbolja bh. biciklistkinja

Lejla Njemčević nakon pada osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj

Lejla Njemčević nakon pada osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj
Foto: Agencije

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević je nakon pada osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu u maraton disciplini održanom u Ornansu, Francuska.

Pobjedu je odnijela domaća takmičarka Estelle Morel iz Francuske sa vremenom 4 sata i 11 minuta, dok je podij sa trećim mjestom upotpunila Italijanka Claudia Peretti.

- Osvajanjem drugog mjesta naša takmičarka je nastavila sa nizom sjajnih rezultata u ovoj sezoni na utrkama Svjetskog kupa te upisala novih 200 UCI bodova – saopćeno je iz MTB reprezentacije BiH.

U saopćenju se navodi da su uslovi na utrci bili zahtjevni, kiša je padala tokom čitave utrke te su blatnjavi tehnički putevi na pojedinim dionicama gotovo onemogućavali vožnju.

Lejla Njemčević je na početku utrke, odnosno na osmom kilometru, sudjelovala u padu sa još jednom takmičarkom u kojem je oštetila ram od bicikla, prednju kočnicu i mjenjač. Nakon pada utrku je nastavila sa ubjedljivo zadnje pozicije te do kraja utrke duge 66 kilometara dostigla takmičarke i zauzela drugo mjesto.

- Bila je ovo nevjerovatna utrka za mene, odmah na startu sam doživjela pad i u potpunosti oštetila bicikl. Nisam bila sigurna da li će bicikl izdržati utrku zbog teških uslova i tehničkih problema, međutim nisam bila povrijeđena i osjećala sam se sjajno. Iako sam bila zadnja nakon pada znala sam da je staza teška i zahtjevna, a što meni daje prednost u odnosu na ostale konkurentkinje. Osvajanje drugog mjesta u Ornansu je jedna od mojih najdražih medalja, a zahvalila bih se podršci publike u Francuskoj – kazala je Njemčević.

Naredna, a ujedno i posljednja utrka za našu takmičaru je Svjetski maraton kup Roc d'Azur koji je na na rasporedu u petak, također u Francuskoj. Osvajanjem drugog mjesta Lejla Njemčević je zadržala prvo mjesto na Svjetskoj maraton ranking listi, a odlučujuća utrka za svjetsku listu bit će upravo posljednja serija svjetskih kupova. 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo