11°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 20:33 Rat u Ukrajini - Američki predsjednik

Biden najavio: SAD će Ukrajini poslati novi paket pomoći od 625 miliona dolara

Biden najavio: SAD će Ukrajini poslati novi paket pomoći od 625 miliona dolara
Foto: Agencije

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky) najavio novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini od 625 miliona dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je predsjednik Bajden danas imao telefonski razgovor sa Zelenskim. Američki predsjednik je poručio da Sjedinjene Američke Države (SAD) nikada neće priznati rusku aneksiju Ukrajine. Dodao je da će SAD uvijek pomagati Ukrajinu te najavio novi paket sigurnosne pomoći Kijevu od 625 miliona dolara.

Bajden je kazao da paket pomoći uključuje višecijevne raketne bacače HIMARS, drugo oružje, uključujući topovske sisteme i municiju. Naglasio je da je SAD uvijek spreman uvesti oštre sankcije protiv svih koji podržavaju napore ruske aneksije.

On je također rekao da pozdravlja uspjeh sporazuma o žitnom koridoru potpisanom u Istanbulu, koji omogućava međunarodno tržište za ukrajinsko žito, napominjući da će uvijek podržavati globalne napore za slobodu i demokratiju Ukrajine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo