16°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

05.10.2022 / 08:28 Rat u Ukrajini - Evropska povjerenica

McGuinness: Sankcije EU protiv Rusije dobro funkcioniraju

McGuinness: Sankcije EU protiv Rusije dobro funkcioniraju
Foto: Agencije

Sankcije Evropske unije protiv Rusije dobro funkcioniraju, izjavila je vodeća evropska povjerenica, odbacujući kao rusku propagandu kritike da su mjere EU neefektivne i da imaju blage posljedice.

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je sankcije EU 26. septembra, rekavši da su one naškodile onima koji su ih uveli. Neki političari iz desničarskih stranaka u Francuskoj ili Italiji izrazili su slično raspoloženje.

Evropska povjerenica za finansijsku stabilnost Mairead McGuinness odbacila je, međutim, takve stavove tvrdeći da su pod uticajem dobro pripremljene ruske propagande.

- Nijedna zemlja ne može preživjeti ekonomski, niti s razvojne tačke gledišta, ukoliko bude odsječena od globalnog finansijskog sistema, ukoliko su njene strane rezerve zamrznute, ukoliko ne dobija tehnologiju, ukoliko ne može uvoziti sve što joj je potrebno za proizvodnu industriju i ratnu mašineriju - kazala je.

 - Rusija gubi intelektualnu snagu i odlaskom hiljada ljudi. Tako da su posljedice ozbiljne, ali mi smo svjesni da je Rusija veoma dobra u propagandi, očigledno ne u unutrašnjoj, ali u vanjskoj da - izjavila je ona na brifingu za novinare, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo