7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

05.10.2022 / 13:03 Regija - Slovenački parlament

Slovenija legalizovala gej brakove i usvajanje djece

Slovenija legalizovala gej brakove i usvajanje djece
Foto: Pexels
Slovenački parlament usvojio je u utorak amandman kojim se istopolnim parovima dozvoljava sklapanje braka i usvajanje djece nakon što je odlukom Ustavnog suda postala prva zemlja u istočnoj Evropi koja je to učinila.

Izmjenu porodičnog zakona usvojilo je 48 poslanika, dok je 29 bilo protiv i jedan uzdržan.

Slovenija je prva bivša komunistička zemlja koja je podržala ovu reformu u Evropi.

Prethodno je vlada Estonije 2016. godine pristala da prizna istopolne zajednice stvorene u drugim zemljama.

Hrvatska, Češka, Mađarska i Crna Gora imaju zakone kojima se uspostavljaju istopolna građanska partnerstva, a u Mađarskoj se čak pričanje o homoseksualnosti pred djecom kažnjava novčano od 2021. godine, prenosi Euronews.

Inače, u julu je najviši slovenački sud presudio da zakon koji definiše brak samo između muškarca i žene diskriminiše gej i lezbejske parove. Sud je suspendovao sporne članove sa trenutnim dejstvom i naložio parlamentu da izmijeni tekst u roku od šest mjeseci.

"Ovim izmjenama priznajemo prava istopolnim parovima koja je odavno trebalo da imaju", rekao je državni sekretar Simon Maljevac poslanicima predstavljajući amandman.

Glavna opoziciona stranka, Slovenačka demokratska stranka kritikovala je odluku suda i organizovala nekoliko skupova protiv novog zakona.

"Najbolji otac nikada neće zamijeniti majku i obrnuto", rekla je na otvaranju rasprave predsjednica poslaničke grupe SDS-a Alenka Jeraj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo