7°C
Mostar 11°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

05.10.2022 / 13:34 Politika - MVP BiH

Turković razgovarala s Harmanom o zaključivanju Sporazuma o saradnji u oblasti krivičnog pravosuđa

Turković razgovarala s Harmanom o zaključivanju Sporazuma o saradnji u oblasti krivičnog pravosuđa
Foto: FENA

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ...

... sastala se danas sa delegacijom Agencije EU za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST), koju je predvodio predsjednik Agencije Ladislav Harman.

Turković i Harman razgovarali su o aktivnostima na pokretanju pregovora oko zaključivanja Sporazuma o saradnji u oblasti krivičnog pravosuđa između Bosne i Hercegovine i Eurojust-a, s ciljem unaprjeđenja saradnje sa ovom Agencijom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.  

Harman je informisao Turković da Eurojust trenutno ima zaključene sporazume o saradnji sa 12 trećih zemalja među kojima su četiri zemlje zapadnog Balkana, te da želi da i vlasti u Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, razmotre zaključivanje ovog sporazuma.  

Turković je istakla zainteresiranost Bosne i Hercegovine da započne sa procedurom zaključivanja Sporazuma sa Eurojust-om i izrazila nadu da će se u kratkom roku formirati pregovarački tim sa bh. strane koji bi započeo sa radom na nacrtu teksta Sporazuma.  

Na sastanku je razgovarano i o početku projekta EU koji je posvećen unaprjeđenju prekogranične saradnje u krivičnom pravosuđu na Zapadnom Balkanu (WB CRIM JUST).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo