8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

05.10.2022 / 13:56 BiH - HAZU BiH

Obilježen Dan učitelja: Više nego ikada pozornost treba posvetiti odgoju i obrazovanju

Obilježen Dan učitelja: Više nego ikada pozornost treba posvetiti odgoju i obrazovanju
Foto: Agencije

Učitelji odgajaju i obrazuju djecu u prvom stupnju kada se kreće od temelja i kada se stvaraju radne navike, ali i ljubav prema učenju – kazao je akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH) na tribini održanoj u povodu Dana učitelja.

Bevanda je dodao kako je škola jedna od najstarijih institucija društva poznata u svim civilizacijama, dok je odgoj univerzalna odlika čovjeka.

- Naši učitelji ovdje imaju dobro obrazovanje i oni se uglavnom s velikim entuzijazmom požrtvovano odnose prema svom radu – istaknuo je on.

Smatra kako je došlo vrijeme da danas, više nego ikada, pozornost treba posvetiti odgoju i obrazovanju, posebno u uzrastu u kojem rade učitelji.

- Narod kaže da uz drvo koje se posadi mora stajati kolac. Taj kolac ne ugrožava slobodu tome drvetu. Tako je učitelj i odgajatelj djetetu nužan, ne da bi gušio slobodu, nego da bi ga razvijao, pomagao i usmjeravao ga, ali bio i velika potpora. Bez odgoja je nezamislivo odrastanje čovjeka – naglasio je akademik Bevanda.

Marko Nedić ispred Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske ističe kako je uloga učitelja u značajnoj mjeri drugačija u odnosu na ranije.

- Oni su danas organizatori, voditelji, katalizatori učenja i poučavanja. Oni trebaju učiti djecu, ne samo činjenicama i sposobnostima, nego i kako koristiti te činjenice i sposobnosti da bi kvalitetnije živjeli. Kažu da je posao učitelja jedan od najvažnijih poslova na svijetu, a učitelji su izuzetno značajni i važni za razvoj budućih generacija i društva u cjelini – vjeruje Nedić.

Ipak, smatra da je posao učitelja danas izgubio na važnosti.

- Društvo bi trebalo malo više pokazati razumijevanje za učitelje jer su oni prevažni da bi bili ostavljeni sami na marginama. Od njih u značajnoj mjeri ovisi na koji će način nove generacije biti osposobljene – rekao je on.

Na kraju je napomenuo da djeca koja se obrazuju danas traže znanje i sposobnosti sutrašnjice.

- Učitelj ima upravo tu zadaću, pripremiti za znanja i vještine koje će djeci trebati sutra – zaključio je Nedić.

Tribina u povodu Dana učitelja kojom je moderirao akademik Šimun Musa održana je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo