-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

05.10.2022 / 14:18 BiH - Održana promocija

Veliki interes za knjigu Mirze Čubre o ubijenim novinarima u BiH

U Sarajevu je danas uz veliki interes publike odrzana promocija knjige 'Ubijanje istine o Bosni' uglednog bh. novinara i urednika Mirze Čubre.

Promocija je održana u Bošnjačkom institutu, a sama knjiga sadrži priče o domaćim i stranim novinarima, koji su ubijeni ili nestali u periodu od 1992. do 1995. godine na prostoru Bosne i Hercegovine.

Urednik knjige Bojan Zec Filipović naglasio je važnom činjenicu da nova generacija novinara čuva istinu o generaciji koja je bila u BiH za vrijeme agresije, te da je Čubro dokaz da je to tako.

Filipović je važnim istaknuo i stav da je agresija na BiH bila posljednji sukob u svijetu u kojem su novinari imali slobodu da pišu.

- Bilo je to posljednje veliko slobodno izvještavanje o jednoj agresiji, rekao je Filipović.

Promotor knjige bio je i akademik Abdulah Sidran koji je rekao se kroz knjigu izriče zahvalnost i obavezu da i danas dan imamo obavezu ići putem novinara koji su u njoj pomenuti.

- Novinari su bili meta agresora jer je koncepcija agresije koja je vođena iz Beograda bila kreiranje percepcije da tobože ta republika brani Jugoslaviju, a ostali je ruše. Time se mobilizirao taj narod. Razitkrivanje toga nije smjelo proći vani i zbog toga su ti novinari morali biti likvidirani. Paravojne jedinice su bile također ratna varka, jer one nisu postojale. Svaka osoba koje je bila dio neke jedinice prošla je vojnu obuku u Srbiji i svi su bili podređeni ministarstvu policije. Svako od njih, gdje je god bio znao je ko mu je šef u Beogradu. Te dvije fame valjalo je razotkriti i reći istinu o njima, rekao je Sidran.

Knjiga „Ubijanje istine o Bosni“ nastala je nakon više od dvije godine istraživanja, a autor je kroz istraživanje razgovarao sa više od 100 osoba među kojima su članovi porodica, radne kolege, prijatelji, poznanici, svjedoci...

Autor Čubro je napomenuo je da novinare i danas ubijaju, što vidimo svakog dana u Ukrajini.

Neki od članova porodica ubijenih novinara danas su bili prisutni na promociji. Na promociji je pomenut i primjer Davida Kaplana koji je bio producent ABC News i koji je prije nego što je ubijen snajperskim hicem u Sarajevu boravio samo 40-tak minuta. Avion u kojem je bila ekipa ABC sletio je na sarajevski aerodrom i David je ubijen na putu s aerodroma ka centru gradu, u tzv. Aleji snajpera. Niko od novinara koji su u to doba radili u Sarajevu, nije ga vidio. Jedini sagovornici su bile članovi ekipe ABC news koji su bili s njim. Tokom istraživanja otkrio sam da je veći dio ekipe bio u drugom vozilu i da su ranije otišli s aerodroma ka gradu pa nisu mogli vidjeti kad je ubijen. Na sreću, došao sam od Bena Sherwooda koji je bio s njim u kombiju te je intervju s Benom poslužio kao osnova za priču o Davidu.

Knjiga se ne prodaje nego će biti besplatno podijeljena fakultetima, novinarskim organizacijama, redakcijama, pojedincima i organizacijama koje se bave istraživanjem naše nedavne prošlosti. Ovo, dakle, nije komercijalni projekt nego je realiziran kako bi se sačuvalo sjećanje na moje ubijene kolege, ali i kako bi buduće generacije imale osnov za neka nova istraživanja. Važno je da trajno ostanu zabilježeni podaci i sjećanja na ove ljude, rekao je ranije Čubro.

Na promociji su se obratili i novinar Đuro Kozar, ministar kulture i sporta KS Samor Avdić, direktor Instituta Faris Gavrankapetanović, te generalni sekretar VKBI Emir Zlatar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo