3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

05.10.2022 / 14:48 Svijet - Bivši predsjednik SAD-a

Trumpov pravni tim traži da se Vrhovni sud uključi u pravnu bitku oko povjerljivih dokumenata

Trumpov pravni tim traži da se Vrhovni sud uključi u pravnu bitku oko povjerljivih dokumenata
Foto: Twitter
Advokati bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražili su od Vrhovnog suda u utorak da zakorači u pravnu bitku oko povjerljivih dokumenata zaplijenjenih tokom pretrage FBI njegovog imanja na Floridi, eskalirajući pravno sporenje oko ovlasti nezavisnog arbitra imenovanog da pregleda dosijee.

Trumpov tim zatražio je od sudija da ponište presudu niže sudske instance i dopuste arbitru, nazvanom posebni inspektor, da razmotri stotinjak dokumenata s oznakom povjerljivo zaplijenjenih tokom pretrage 8. augusta u Mar-a-Lagu.

Tročlano sudsko vijeće iz američkog Žalbenog suda sa sjedištem u Atlanti prošlog je mjeseca limitiralo mnogo veću količinu nepovjerljivih dokumenata. Sudije, među kojima je dvoje koje je Trump imenovao, stali su na stranu ministaratva pravde, koje tvrdi da nema zakonske osnove za posebnog istražitelja da provodi vlastito pregledanje povjerljivih dosijea.

Trumpovi advokati tvrde, međutim, u svojoj aplikaciji Vrhovnom sudu da je "od suštinskog značaja da posebni istražitelj ima pristup dokumentima koji nose oznaku povjerljivo kako bi ustanovio da li su to zapravo povjerljivi dosijei, i da li su ti dokumenti lični dosijei ili predsjednički dosijei”.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo