7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

05.10.2022 / 19:45 BiH - Brojni razlozi

Svjetska banka: Ekonomski rast BiH veći od očekivanog, građani ipak odlaze

Svjetska banka: Ekonomski rast BiH veći od očekivanog, građani ipak odlaze
Foto: Ilustracija
Zbog posljedica pandemije, agresije na Ukrajinu te stalnih unutarnjih političkih napetosti, Svjetska banka je ranije prognozirala kako će ekonomski rast u BiH iznositi svega 2,7 posto.

Bosna i Hercegovina će u ovoj godini ostvariti ekonomski rast od 4 posto, što je za 1,3 postotnih bodova više od prethodne procjene, no to malo ohrabruje građane koji masovno iseljavaju iz te zemlje zbog podjela, stalnih političkih kriza i korupcije, objavila je u srijedu Svjetska banka.

Zbog posljedica pandemije, agresije na Ukrajinu te stalnih unutarnjih političkih napetosti, Svjetska banka je ranije prognozirala kako će ekonomski rast u BiH iznositi svega 2,7 posto, prenosi Hina.

Iz Svjetske banke su naveli i da velike probleme predstavlja smanjenje privatne potrošnje zbog galopirajuće inflacije, dok je posve zastala provedba strukturnih reformi uslijed 'političkih trvenja, pritisaka čestih izbora, korupcije koja prožima sve razine društva i rascjepkanosti odgovornosti između dva entiteta i kantona'.

Svjetska banka upozorava kako je BiH zbog slabih izgleda za napredak izložena jednoj od najvećih stopa iseljavanja na zapadnom Balkanu.

"Unatoč rastu stvarnog dohotka od oko 3 posto godišnje od 2015., BDP po glavi stanovnika ostao je na jednoj trećini prosjeka EU 27", stoji u saopćenju Svjetske banke.

Dodatni problem mogla bi predstavljati nepovoljna kretanja na tržištu rada širom EU, čime bi se mogao ograničiti priljev doznaka koje sada dosežu čak 8 posto BDP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo