3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

17.11.2022 / 17:32 Politika - Ultimatumi HDZ-a

Da li SDP i NS pristaju na isključivo bošnjačku kvotu

Da li SDP i NS pristaju na isključivo bošnjačku kvotu
Foto: Vijesti.ba
Kada je nedavno u Dnevniku HRT-a 'Osmorka' označena kao grupa bošnjačkih stranaka, a to nastavljeno kroz medije bliske HDZ-u BiH, moglo se i donekle razumjeti zašto nije bilo reakcije iz barem neke od osam stranaka.

No, kada je to jučer učinio i lider HDZ-a Dragan Čović očekivala se u najmanju ruku reakcija iz SDP-a ili Naše stranke. Ipak reakcije nije bilo, čime su dodatno podgrijane tvrdnje o tome da je ova grupacija stranaka spremna učiniti sve što od njih zatraži Dragan Čović, samo da bi bile dio vlasti.

SDP i Naša stranka su se u prošlosti držale "principa" kojim su odbijale sve pokušaje okrupnjavanja probosanske politike. Pravdali su to tvrdnjama kako ne žele biti dio nikakvih bošnjačkih reprezentacija i da oni predstavljaju multietničke stranke.

Tako je bilo prilikom izbora u Srebrenici i Mostaru, pa i onda kada je SDP odbio potpisati Rezoluciju o Srebrenici koju su potpisale ostale probosanske stranke i Islamska zajednica. Uostalom, tako je bilo i prilikom formiranja vlasti 2018. godine kada su ove dvije stranke odbijale popuniti isključivo kvote koje u institucijama pripadaju bošnjačkom narodu, tvrdeći da ne pristaju na koncept nacionalističkih stranaka.

Šta se i je li se nešto promijenilo, pa se na tvrdnje Dragana Čovića danas šuti tek će se vidjeti.

Biće to jasno ako stranke Osmorke, sve sa Peđom Kojovićem, Sašom Magazinovićem, Lanom Prlić, Ivanom Bobanom, Draganom Miokovićem prilikom eventualnog formiranja vlasti pristanu popuniti isključivo bošnjačku kvotu u vlasti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo