4°C
Mostar 7°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

20.11.2022 / 22:18 Rukomet - Poslije trilera

Crna Gora osvojila bronzanu medalju na EP!

Crna Gora osvojila bronzanu medalju na EP!
Foto: Reuters

Rukometašice Crne Gore uspjele su poslije velike borbe i trilera da san pretvore u javu.

Pobijedile su Francusku sa 27:25 (22:22, 13:12), osvojile su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.

Najefikasnije u sastavu Crne Gore, bile su Jovanka Radičević sa šest, Đurđina Jauković sa pet, Itana Grbić i Matea Pletikosić sa po četiri gola. Marta Batinović je imala 12 odbrana. Kod Francuske, Estel Minko je postigla četiri, Laura Flipes, Lusi Granijer i Orlean Konor po tri gola.

Francuska je slovila za velikog favorita uoči meča za bronzanu medalju. Crna Gora je bila svjesna da igra protiv selekcije koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i koja ih je dobila u grupnoj fazi takmičenja, ali je odlučno i hrabro ušla u meč, odlučna u namjeri da se do posljednjeg minuta bori za podvig, za mjesto na pobjedničkom postolju.

Izabranice Bojane Popović su ponovo imale veliku podršku sa tribina, bilo je evidentno da je selekciji Francuske teško pao poraz od Norveške u polufinalu, a Crna Gora je polovinom ovog perioda igre vodila sa 8:6. Francuska se naravno nije predavala, uslijedio je rat nerava do kraja ovog perioda igre, a na semaforu je, poslije pravog projektila Itane Grbić sa zvukom sirene pisalo – 13:12 za Crnu Goru.

U nastavku meča, Crne Gora je uz odličnu odbranu, dva gola u nizu Đurđine Jauković i dvije sjajne odbrane Marte Batinović pobjegla na 16:13. Francuska je za deset minuta igre postigla samo jedan gol. Međutim, bilo je jasno da ništa nije gotovo.

Francuska je stigla do 17:18 na nešto više od deset minuta prije kraja, ali je imala dvije rukometašice na parketu, što je Crna Gora iskoristila i ponovo pobjegla na 20:17. Ali, na pet minuta pre kraja, Francuska je stigla do egala – 20:20.

Kanon je kaznila novu grešku Crne Gore, Francuska je povela sa 21:20. Bojana Popović je uzela minut odmora kako bi pronašla modus da vrati ekipu u ritam, da stigne do medalje. Poslije osam minuta bez gola, Radičević je pogodila za 21:21. Francuska je izgubila loptu, a Đurđina Jauković pogodila za 22:21.

Francuska je imala napad za izjednačenje na 60 sekundi prije kraja. Crnoj Gori je trebala jedna odbrana da san postane java. Uslijedio je prekršaj u napadu, a zatim i velika greška Crne Gore, a zatim i sedmerac za Francusku. Odgovornost je preuzela Zadi Deuna, koja je bila sigurna – 22:22.

Uslijedila su dva produžetka po pet minuta. Nakon prvog, na semaforu je pisalo 24:23 za Crnu Goru u režiji Matee Pletikosić i Ivane Godeč. Jovanka Radičević je pogodila za 25:23, Deuna smanjila na 24:25. Tatjana Brnović je bila sigurna za 26:24, a Deuna promašila sedmerac. Crna Gora nije uspustila drugu meč loptu, stigla je do bronzane medalje.

(Vijesti.ba / Sportklub)

Izdvajamo