16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.11.2022 / 18:44 Politika - Predsjednik SDP-a

Nikšić o razgovoru s Izetbegovićem i Komšićem

Nikšić o razgovoru s Izetbegovićem i Komšićem
Foto: Agencije

Lideri stranaka Osmorke danas su održali sastanak u prostorima SDP-a BiH, na kojem je finaliziran Sporazum programske koalicije za predstojeći mandat.

Duže od ostalih u centrali SDP-a zadržali su se predsjednik te stranke Nermin Nikšić, lider NiP-a Elmedin Konaković i Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Nikšić se obratio medijima nakon sastanka.

- Dakle, danas smo mi kao Osmorka radili, pa smo opet nas trojica (Konaković, Forto i on) još neke detalje utegnemo i sredimo. U petak bi, prema planu, trebalo na Dan državnosti u Parlamentu BiH da potpišemo Sporazum o načelima i principima konstituisanja zakonondavne i izvršne vlasti - rekao je Nikšić.

Upitan od čega Osmorka neće odustati, Nikšić je odgovorio:

- Ni od čega, od države Bosne i Hercegovine. Moram reći da smo imali vrlo dobru i kvalitetnu saradnju na izradi programskih dokumenata. Vidjeli ste i sami da je to prvo rađeno na nivou Trojke sa HDZ-om, pa su to onda radili ekspertni timovi osmorke, pa eksperti HDZ-a, a još su ostali neki tehnički detalji. Ono što je vrlo važno, niko ništa ne uslovljava, partneri su opredijeljeni za program koji će onda izvršna vlast moći provoditi.

Nikšić nije otkrivao detalje Sporazuma programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a novinare je zanimao komentar na današnji sastanak sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

- Imate li neki primjer da sam ja pričao o onome što sam pričao s ljudima u četiri oka? Moji partneri znaju šta smo razgovarali, ali smo se dogovorili da to ostane između nas - izjavio je Nikšić.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo