°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

22.11.2022 / 10:35 Ekonomija - USAID i Turkish Airlines

Partnerstvo za promociju BiH kao međunarodne turističke destinacije

Partnerstvo za promociju BiH kao međunarodne turističke destinacije
Foto: Vijesti.ba

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Turkish Airlines će kroz novo partnerstvo promovirati Bosnu i Hercegovinu kao međunarodnu turističku agenciju na strateškim tržištima...

... – uključujući Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, zaljevske zemlje i zemlje Dalekog istoka.

Predstavnici USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH i Turkish Airlines-a potpisali su sporazum tokom sajma "World Travel Market" u Londonu – jednom od najvećih sajmova turizma na svijetu.

- Turkish Airlines je važan partner USAID-a za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Ova kompanija leti u 122 zemlje što je čini globalnim avioliderom, a svoju će partnersku mrežu iskoristiti kako bi povećali broj međunarodnih turista koji BiH posjećuju tokom cijele godine - rekla je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

U okviru ovog partnerstva, USAID i Turkish Airlines su dogovorili i zajedničke marketinške aktivnosti, organizaciju edukacijskih seminara, roadshow prezentacija i putovanja za upoznavanje zemlje namijenjenih turoperaterima, medijima, blogerima i influenserima.

Turikish Airlines će ponuditi i posebne turističke pakete kako bi u BiH privukao što veći broj turista.

- Turkish Airlines je na bh. tržištu prisutan od 1996. godine kada je počeo s višemilionskim ulaganjima u promociju zemlje na međunarodnom tržištu. Vrlo smo sretni zbog partnerstva s USAID-om i zajedničke marketinške promocije BiH na različitim izvornim tržištima koja će biti naš prioritet. Zadovoljstvo nam je najaviti i da će turisti koji linijama Turkish Airlines-a putuju u Sarajevo na raspolaganju imati i besplatnu mogućnost predaha u Istanbulu...- najavio je Sevcan Bicer, v.d. direktora Turkish Airlines-a za BiH.

Partnerstvo s Turkish Airlines-om je samo jedna od nekoliko inicijativa za poticaj razvoja turističkog sektora u BiH koje je USAID pokrenuo na ovogodišnjem sajmu World Travel Market u Londonu.

USAID je potpisao i novi sporazum s Udruženjem turoperatera i putničkih agencija Malezije, kako bi jačali saradnju na rastućoj turističkoj razmjeni između Malezije i BiH te poboljšali poduzetničke veze između ove dvije zemlje. USAID i Online akademija za putničke agencije (Online Travel Agent Academy - OTAA) pokrenuli su i dva nova informativna kursa o BiH kako bi međunarodnim agencijama omogućili da prošire znanje o impresivnim turstičkim potencijalima koje ova zemlja nudi, saopćeno je iz USAID-a BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo