10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

22.11.2022 / 13:07 Fudbal - Prvo kolo SP-a

Senzacija u Kataru: Saudijska Arabija pobijedila Argentinu!

Veliko iznenađenje vidjeli smo u prvom meču današnjeg programa na Mundijalu, pošto je Saudijska Arabija senzacionalno pobijedila favoriziranu Argentinu sa 2:1!

Tako se već na startu takmičenja u grupnoj fazi zakomplikovala situacija u grupi C, u kojoj se nalaze još i Meksiko i Poljska, koji nešto kasnije igraju svoj meč, prenosi SCsport.

Lionel Messi je imao šansu već na samom otvaranju utakmice, ali je golman Saudijske Arabije zaustavio njegov šut.

No, u 10. minuti ni on nije mogao ništa učiniti da spriječi Gauchose da dođu do vodstva. Dosuđen je penal nakon što je prilikom kornera jedan Argentinac srušen u kaznenom prostoru, a Messi je s bijele tačke pogodio za 1:0.

Potom je jedan gol Messija i poništen zbog ofsajda, a u 27. minuti mrežu Saudijske Arabije trese i Lautaro Martinez. No, nakon intervencije iz VAR sobe, i ovaj gol je poništen radi nevjerovatno malog ofsajda.

Do kraja prvog poluvremena ostalo je 1:0 za Argentinu, a onda je uslijedio šok za Gauchose na startu drugog dijela. Već u 48. minuti Saudijska Arabija stiže do poravnanja. Al Shehri koristi potpunu uspavanost odbrane Argentine, bježi Romeru i na kraju matira Martineza za 1:1.

Osjetili su igrači Saudijske Arabije tada da je Argentina itekako ranjiva. Nastavili su sa velikom ofanzivom na gol Martineza, a u 53. minuti stižu do potpunog preokreta!

Namjestio se iskosa s lijeve strane sjajni Al Dawsari, popularni Tornado, te je sjajnim udarcem u kontraugao matirao Martineza za 2:1!



Preuzela je kasnije Argentina inicijativu, do kraja napadala i pritiskala, ali nije mogla doći čak ni do boda. U sudijskoj nadoknadi je u jednom navratu Alamri spasio Saudijce tako što je loptu izbacio s gol-crte, ali naknadno je signaliziran i ofsajd.

Posljednju priliku za Argentinu je imao Alvarez u 100. minuti, ali je golman Saudijaca odbranio.

Završilo je pobjedom Saudijske Arabije od 2:1!

Svjetsko prvenstvo, 1. kolo:

Argentina – Saudijska Arabija 1:2 (Messi 10'p / Al Shehri 48’, Al Dawsari 53’)

(Vijesti.ba)

Izdvajamo