9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

23.11.2022 / 20:22 Politika - Predsjedništvo BiH

Cvijanović uputila 'odbijenice' SAD-u i Velikoj Britaniji

Cvijanović uputila 'odbijenice' SAD-u i Velikoj Britaniji
Foto: FENA
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić izrazili su na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom zadovoljstvo ...

... zbog dobrih i prijateljskih odnosa dvije zemlje, kao i zbog intezivnog političkog dijaloga i saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su važnost podrške Velike Britanije reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini i izrazili zahvalnost za dosadašnji snažan angažman te zemlje, kao i nastavak političkih, ekonomskih, bezbjednosnih i ostalih vidova podrške Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović i Komšić su naglasili i da je Velika Britanija inicirala otvoreniji pristup Evropske unije prema BiH, što je, kako je ocijenjeno, dalo novi podstrek reformskom procesu i ubrzanju puta BiH ka evroatlantskim integracijama.

U saopštenju se dalje navodi da je britanski izaslanik za Zapadni Balkan istakao da će njegova zemlja i ubuduće pružati podršku evroatlantskom putu BiH, reformskim procesima i vladavini prava, kao i da će ostati posvećena demokratskom i bezbjednosnom napretku i prosperitetu BiH u cijelini.

Peach je istakao je da je interes Velike Britanije jačanje bezbjednosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

On je potvrdio da Velika Britanija planira povećanje ulaganja u infrastrukturu Zapadnog Balkana putem britanskih investicijskih partnerstava.

To će, kako je istakao, između ostalog, povećati energetsku nezavisnost, zaposlenost, proširiti proizvodne kapacitete, a putem transfera tehnologija povećala bi se i konkurentnost privrede.

Peach je najavio da će velika Britanija nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH “kao simbolu jedinstva, kako bi se ojačale stabilnost i bezbednost u Bosni i Hercegovini”.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koju je Velika Britanija u aprilu stavila na svoju “crnu listu”, nije prisustvovala sastanku s britanskim izaslanikom.

Podsjećamo, Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, uputio je čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine novoizabranim članovima Predsjedništva BiH. Cvijanović je odbila tu čestitku i saopštila da 25. novembar nije praznik u tom entitetu, javlja Radio Slobodna Evropa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo