11°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

24.11.2022 / 11:55 Rat u Ukrajini - Orban potpisao dekret

Mađarska će dati 195 miliona dolara finansijske pomoći Ukrajini

Mađarska će dati 195 miliona dolara finansijske pomoći Ukrajini
Foto: Vijesti.ba
Mađarska će dati 195 miliona dolara finansijske pomoći Ukrajini kao svoj doprinos planiranom paketu podršku EU-a vrijednom do 18 milijardi eura u 2023., navodi se u vladinoj uredbi objavljenoj kasno u srijedu.

Vlada premijera Viktora Orbana rekla je da je voljna platiti svoj dio podrške Ukrajini, ali bi radije to platila bilateralno nego kroz zajedničko zaduživanje EU-a, javlja Reuters.

- Vlada je i dalje predana učešću u finansijskoj podršci ratom zahvaćenoj Ukrajini - navodi se u uredbi vlade.

Vlada je pozvala ministra finansija da osigura 187 miliona eura koji bi bio udio Mađarske u zajmu EU-a od 18 milijardi eura koji će biti odobren Ukrajini.

U dekretu, koji je potpisao Orban, stoji i da bi mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto trebao započeti razgovore s Ukrajinom kako bi se izradio sporazum potreban za finansijsku pomoć.

Kako bi osigurala sredstva za kredite, koje će Ukrajina morati vratiti u roku od 35 godina, Evropska komisija bi se zaduživala na tržištu kapitala.

Međutim, prijedloge paketa trebat će odobriti Evropski parlament i 27 država članica EU-a, a Mađarska je rekla da neće učestvovati u zajedničkom zaduživanju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo