-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

24.11.2022 / 12:03 Rat u Ukrajini - Predsjednica EK

Leyen: EU sprema deveti paket sankcija protiv Rusije

Leyen: EU sprema deveti paket sankcija protiv Rusije
Foto: Agencije

Evropska unija nastavlja s devetim paketom sankcija Rusiji kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Finskoj danas.

- Naporno radimo na tome da zadamo udarac Rusiji kako bi konačno zaustavila agresiju na Ukrajinu i danas mogu objaviti da radimo punom parom na devetom paketu sankcija - rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare.

Ovom prilikom ona je izrazila uvjerenje da će vrlo brzo odobriti globalnu gornju cijenu ruske nafte sa zemljama članicama grupe G7 i drugim velikim partnerima.

- Nećemo stati sve dok Ukrajina ne savlada Putina i njegov nezakoniti i barbarski rat - rekla je ona, prenosi Reuters.

Von der Leyen nije iznijela detalje o tome koje bi mjere mogla sadržavati nova runda sankcija EU-a.

EU je prošlog mjeseca dala konačno odobrenje svojoj osmoj seriji sankcija zbog invazije, uključujući dodatna ograničenja trgovine čelikom i tehnološkim proizvodima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Finske i Estonije, te zamjenicom premijera Švedske, von der Leyen rekla je da su ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu kao što je opskrba električnom energijom jednaki ratnim zločinima.

- Također znam da će naši ukrajinski prijatelji nadvladati ovu strategiju jer su jaki i njihova borba je pravedna, a mi, EU, stojimo uz njih u ovim vrlo teškim vremenima koliko god je potrebno - rekla je.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo