8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.11.2022 / 13:43 Politika - Barcelona

Turković učestvuje na 7. Regionalnom forumu Unije Mediterana

Turković učestvuje na 7. Regionalnom forumu Unije Mediterana
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković predstavljala je danas BiH na 7. Regionalnom forumu Unije Mediterana, koji se održava u Barceloni.

Uz domaćina ministra vanjskih poslova Kraljevine Španije Jose Manuel Albaras Buena, skupom je predsjedavao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrel. Skupu je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi te brojni ministri vanjskih poslova iz šire regije Mediterana.

Tokom obraćanja učesnicima visokog skupa ministrica Turković je ukazala na važnost zajedničkog suočavanja sa sigurnosnim, energetskim i političkim izazovima uz brzu integraciju i povezivanje.

- Bosna i Hercegovina je u posljednjih nekoliko godina doživjela ozbiljan odljev mozgova. Zbog nedostatka perspektive, posebno evropske, mladi, obrazovani, pa i situirani pojedinci napuštaju vlastitu zemlju. To moramo promijeniti. U svjetlu trenutnih geopolitičkih i sigurnosnih problema u Evropi davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini što je prije moguće imalo bi značajan utjecaj na ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje, stvorilo bi pozitivan zamah i smanjilo odlazak mladih iz BiH - navela je, između ostalog, ministrica Turković.

Kako je istakla u obraćanju, neophodno je unaprijediti politički dijalog, ali i kreirati konkretne projekte kako bismo uspješno ojačali ekonomski, socijalni napredak unutar regije, kao preduvjet za trajnu stabilnost i prosperitet.

U delegaciji Bosne i Hercegovine na zasjedanju je bila i ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo