12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

24.11.2022 / 14:41 Svijet - SDF

Zračni udari turskih snaga na naftna postrojenja pod kurdskom upravom u Siriji

Zračni udari turskih snaga na naftna postrojenja pod kurdskom upravom u Siriji
Foto: FENA
Turski dronovi napali su ključna naftna postrojenja kojima upravljaju Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom u sjeveroistočnoj Siriji, saopćila su tri lokalna izvora.

SDF su saopćile da da su deseci ljudi, među kojima i 11 njihovih boraca, ubijeni u zračnim udarima. Ovo je prvi put da je Turska sistematski napala naftna polja u regiji pod kontrolom SDF.

Turski borbeni avioni počeli su izvoditi zračne udare po bazama sirijske kurdske milicije YPG u sjevernoj Siriji tokom vikenda, izazivajući osvetničke napade duž sirijske granice.

SDF, američki partner u borbi protiv ISIL-a, saopćili su da je Turska izvela napade duboko u sirijskoj teritoriji, mnogo dublje nego u prethodnim operacijama. Grupa navodi u saopćenju da je u napadima ubijeno 15 civila i 25 sirijskih vojnika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je proširiti vojnu operaciju i saopćio je da će Ankara pokrenuti kopnenu prekograničnu operaciju u vrijeme koje bude smatrala odgovarajućim.

Ankara je već izvela tri kopnene operacije s druge strane granice u Siriji napadajući kurdske milicije od 2016., prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo