16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.11.2022 / 14:46 Politika - Predsjedavajući skupštine ZDK

Huskić za narednu sedmicu najavljuje nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK-a

Huskić za narednu sedmicu najavljuje nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK-a
Foto: FENA
Kako je rekao, uslov je da najdalje do utorka od Centralne izborne komisije BiH dobiju i potvrđene liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz tog kantona.

Nastavak prekinute konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, čiji je prvi dio održan u ponedjeljak, 21. novembra, može se očekivati u narednih sedam dana - izjavio je Feni aktuelni predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

-Mi smo jučer u CiK BiH poslali na potvrdu liste koje su nam dostavili zastupnici, ali i tri političke stranke. Naime, pristiglo je ukupno 11 listi, od kojih su ovog puta tri liste predložile i političke stranke. Svoje su liste predložile stranke Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad. Do sada je bila praksa da liste predlažu zastupnici, ali sada imamo i tri liste političkih stranaka - istakao je Huskić.

Kaže da je pristiglo šest listi za izbor četiri delegata iz reda Bošnjaka, tri za izbor dva delegata iz Kluba Hrvata te dvije liste za izbor delegata iz Kluba Srba, a što znači da će Goran Bulajić (koalicija Demokratska fronta/Građanski savez) i Mladen Simić (SDPBiH), koji su i jedini zastupnici u Skupštini iz reda Srba, sigurno biti delegati novog saziva Doma Naora FBiH.

Zastupnika iz reda Ostalih nema u novom skupštinskom sazivu pa neće biti ni izbora jednog delegata, koliko tom kantonu pripada po raspodjeli mjesta koju je objavio CiK.

Huskić najavljuje i kako će, uprkos činjenici da su zastupnici nove parlamentarne većine koju predvodi BHI-KF te koju još čine SDPBiH, NiP, DF/GS, Naša stranka i jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, u ponedjeljak “izabrali novo rukovodstvo SZDK” te Dejana Kovačevića iz NiP-a za predsjedavajućeg, u nastavku on i dalje predsjedavati konstituirajućom sjednicom.

-Stručna služba SZDK, naime, nije dobila na ovjeru nikakav zapisnik sa usvojenim odlukama s tog nastavka sjednice. Rekao sam i tada, jer prethodno nije bio izabran predstavnik Kluba Bošnjaka za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK, da nije bilo uslova za njen nastavak pa sam sjednicu i prekinuo. Da je bilo uslova, svakako ne bih prekinuo sjednicu ni u ponedjeljak - kaže Huskić, koji je izabran za novog predsjednika Kluba Bošnjaka u SZDK.

Klub Bošnjaka, koji broji 24 zastupnika, u prvom dijelu sjednice nije podržao kandidaturu Behije Kulović iz NS-e. Međutim, uprkos tome, ona je od nove parlamentarne većine izabrana u Radno predsjedništvo i za drugu zamjenicu predsjedavajućeg SZDK. Prvi zamjenik je Goran Bulajić iz koalicije DF/GS i iz Kluba Srba.

-Ništa nismo dobili i sjednicu, kao da parlamentrana većina nije ni nastavila zasjedanje, nastavljamo gdje smo i stali u ponedjeljak. Predstoji nam izbor delegata za DNPFBiH i nadam se da ćemo to okončati naredne sedmice, jer je krajnji rok 2. decembar - naveo je Huskić.

U nastavku konstituirajuće sjednice, podvlači, neće ponovo biti biran predstavnik Kluba Bošnjaka u Radnom predsjedništvu SZDK, a što, dodaje, znači da neće moći biti ni konstituisano novo skupštinsko rukovodstvo.

-Nema nikakvih novih prijedloga ni zahtjeva za sazivanje sjednice Kluba Bošnjaka te izbora kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK. Stigao je jedan prijedlog, od strane BHI-KF, za mandatarku Amru Mehmedić iz Zenice, ali im je iz Stručne službe SZDK jutros odgovoreno da se nisu stekli uslovi za potvrđivanje te odluke. Ne možemo ulaziti u druge radnje takve vrste, jer prvo mora se doći do formiranja rukovodstva SZDK te dok ne usvojimo Odluku o obrazovanju kolegija stranaka SZDK. Samo imam mandat za to, nizašta drugo - ističe Huskić.

Da su stranke koje su oformile većinu, a čijih je 18 zastupnika u ponedjeljak nastavilo sjednicu te izabralo Kovačevića, Bulajića i Kulovićevu, ovjerile svoje donesene odluke, premijer ZDK-a Mirnes Bašić uputio bi, kako je najavio, apelaciju Ustavnom sudu FBiH.

Osim zahtjeva za očitovanje o ustavnosti takvog izbora SZDK, kako je ranije kazao Bašić, tražilo bi se i donošenje privremene mjere. Bašić je danas potvrdio da apelaciju niju uputio, jer nije dobio nikakve akte.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo