-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

25.11.2022 / 20:09 Regija - Suđenje vjeroučitelju

Djeci je govorio da treba objesiti Pusić i Mesića, ubiti muslimane ...

Djeci je govorio da treba objesiti Pusić i Mesića, ubiti muslimane ...
Krešimir Bagarić (Foto: Cropix)
Bagarić je pod lupu policije i tužiteljstva došao zahvaljujući snimci koju je mobitelom snimilo jedno dijete iz OŠ Matija Gubec u Zagrebu.

Tri godine od podizanja optužnice, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Krešimiru Bagariću (43), optuženom da je kao vjeroučitelj na školskom satu "širio mržnju, djecu podučavao nabijanju na kolac te iskazivao prezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske manjine". S obzirom na to da je Bagarić pod lupu policije i tužiteljstva došao zahvaljujući snimci koju je mobitelom snimilo jedno dijete iz OŠ Matija Gubec te 2017. godine, na zahtjev obrane ista je izdvojena iz spisa kao nezakonit dokaz, no tužiteljstvo je na tu odluku podnijelo zahtjev za zaštitu nezakonitosti pa je vijeće Vrhovnog suda utvrdilo da snimka nije trebala biti izdvojena iz spisa. Ali unatoč potonjoj odluci najvišeg suda u zemlji, zvučni zapis se neće moći koristiti jer su redovni sudovi pri potvrđivanju optužnice pravomoćno utvrdili da je snimka nezakonit dokaz i ta se odluka može naknadno mijenjati samo ako dokaz ide u koristi okrivljenika što ovdje nije slučaj.

U trenutku kad je snimka procurila u javnost, u školi se održavao božićni domjenak. Škola se digla na noge i vjeroučitelju dala izvanredni otkaz, a asistentica koja je bila na tom predavanju sama je otkaz dala. Kolektiv je ostao u šoku, a u školi se moglo čuti da im je "Krešo ukrao Božić".

- Ne smatram se krivim i otklanjam sve što mi se stavlja na teret - rekao je danas Bagarić na upit suca kakav stav zauzima o optužbi. Prilikom davanja generalija, sucu je još rekao da je na privremenom radu u Njemačkoj na plaći od otprilike 1400 eura i da je oženjen.

Nakon što je tužiteljstvo predložilo da se tijekom postupka pročitaju svi dokazi iz optužnice, Bagarićev odvjetnik Damir Švec usprotivio se čitanju iskaza svjedoka saslušanih u istrazi navodeći da su "oni svoja saznanja crpili iz snimke objavljene u medijima i koja je proglašena nezakonitim dokazom pa samim time su ti iskazi plodovi otrovne voćke."

- Nije na obrani temelj dokazivanja krivnje, a mi drugih dokaznih prijedloga nemamo, no napominjem da su svi dosadašnji dokazni prijedlozi kontaminirani. I stoga se ne mogu čitati niti te osobe ispitivati - rekao je Švec, na što je tužitelj podsjetio da je dosta svjedoka prepričavalo sadržaj predavanja koje su slušali uživo. Švec je ustrajao na svojoj tvrdnji navodeći da to nije točno naglasivši da su učenici o svemu progovorili s odmakom od mjesec dana ali i da je sama ravnateljica škole naznačila da je na temelju vijesti odnosno snimke za koju je doznala iz medija kasnije od samog događaja, uslijedio otkaz ugovora o radu.

Podsjetimo, lavina zgražanja krenula je kad su djeca po povratku kući iz škole roditeljima prepričavala ono što su čula na satu vjeronauka.

"Mama, znaš što je bilo? Profesor iz vjeronauka nije normalan. Govorio nam je kako se danas ubio general Praljak, a kad smo ga pitali tko je on, počeo nam je govoriti o ratu u Hrvatskoj i BiH te nas strašiti da će se rat ponoviti jer svaka generacija doživi jedan rat" - ispričala je majci 29. studenoga 2017. godine tadašnja polaznica 8.c razreda OŠ "Matija Gubec" u Zagrebu. Tijekom 45 minuta, koliko je trajao školski sat, Bagarić je pred osmašima, od kojih je netko i snimio djelić te poduke i proturio ju portalu Index, "širio mržnju i djecu podučavao nabijanju na kolac, pritom iskazujući prezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti".

Policija, a potom i Državno odvjetništvo, ubrzo su se umiješali u slučaj te su proveli istragu, a nepune dvije godine od otkrića, protiv Bagarića je podignuta i optužnica zbog poticanja na nasilje i mržnju. Tužiteljstvo za posrnulog vjeroučitelja traži 10 mjeseci zatvora, ali i da mu se na osam godina izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja vjeroučiteljske službe.

- Kći je bila pod dojmom i u strahu vjeroučiteljeva izlaganja, jer je pozivao na rat te govorio da će dečki ići u rat i nositi puške. Rekla mi je i da im je rekao kako treba po kratkom postupku objesiti Stipu Mesića i Vesnu Pusić te poubijati sve muslimane, pritom veličajući Ratka Mladića. Ona je znala da je Mladić poznati ratni zločinac pa se šokirala kad je učitelj rekao da je bio pametan te kako je dobro ono što je učinio u odnosu na Muslimane u BiH. Rekla je i da im je govorio kako treba nabiti glave na kolac, ali nije znala kome, a u odnosu na Hrvate rekao je da im bilo prokleto do sedmog koljena. Neki učenici su razgovarali s vjeroučiteljem, a nekima nije bilo jasno uopće što govori. Asistentica jednog od učenika vrlo je aktivno sudjelovala u toj komunikaciji s vjeroučiteljem i odobravala to što govori - rekla je u tužiteljstvu majka jedne od bivših učenica te škole.

Navodno to nije bio prvi Bagarićev "ispad" već je, otkriva još majka učenice, "komentirao i teroristički napad na Pariz".

- I tu je vijest komentirao na satu vjeronauka, i tom je prilikom rekao da su za taj napad krivi muslimani, pa je pitao učenike što o tome misle. Moja kći je rekla da je to vjerojatno čin ISIL-a i kako su ISIL-ovci muslimani, ali da nisu svi muslimani isti, na što je profesor rekao kako svi muslimani jesu isti te kako ih sve treba pobiti. Sjećam se razgovora s kćeri kako je vjeroučitelj pohvalno govorio i o činu Hitlera koji je želio istrijebiti sve Židove, rekavši da sada to isto treba napraviti muslimanima, ali i da je od 5. razreda podupirao mržnju prema homoseksualcima, govoreći kako oni nisu ljudi, već bolesnici koje treba pobiti - otkrila je majka školarke koja se kući s nastave vratila prepuna dojmova.

Neprimjerene satove vjeronauka nisu sva djeca jednako doživjela. Dok su neki iskazali strah od možebitnog novog rata koji je Bagarić najavljivao, neka djeca njegove stavove prepune mržnje nisu razumjela, a neka su, pak, ostala samo iznenađena bez posebnih emocija.

Druga majka se, tako, prisjetila kako joj je dijete reklo da se Bagarić u razredu uzrujao nakon presude Praljku.

- Vjeroučitelj im je rekao da će biti rata. Sin nije djelovao zabrinuto, već mu je sadržaj sata bio zanimljiv i smiješan. Ostao je iznenađen. Vjeroučitelja je volio jer je na satovima s učenicima razgovarao o svim temama, a ne samo o onom iz nastavnog programa. Kad je u studenom 2017. u medijima objavljena snimka sadržaja vjeronauka, sin je poviknuo: ‘Jao, pa to je na našem satu‘. Bio je uzbuđen i ljut na onoga tko je snimku dostavio medijima. Učenici su bili pogođeni što je profesoru nanesena šteta. Moj sin, zapravo, nije bio fokusiran na sam sadržaj snimke, već na medijsku objavu. Preslušavši snimku, imala sam potrebu porazgovarati sa sinom te mu ukazati na neprimjerenost takvog izlaganja - pojasnila je majka drugog školarca, naglasivši da su djecu uspjeli usmjeriti na ispravan način razmišljanja te im odvući pozornost od njihova fokusiranja na pronalazak "krivca".

Majka učenika s čijom je asistenticom navodno razgovarao na satu, sve do objave snimke nije znala za sporni sat jer joj sin ništa nije rekao: "Pitala sam sina što se točno dogodilo taj dan, pa mi je rekao kako je učitelj bio ljut što je general popio otrov te im je počeo govoriti o Domovinskom ratu, potvrdivši da je snimka autentična, a da je vjeroučiteljev govor doživio kao sat povijesti".

Posebno je Bagarić planuo kad je jedan od učenika u školi rekao "onaj koji je popio otrov" jer Praljak ne može biti "onaj" već ima ime, jer "im je Praljak svima spasio život i prije nego što su se rodili".

U trenutku kad je snimka procurila u javnost, u školi se održavao božićni domjenak. Kolektiv je ostao u školi, a kako je do katoličkog blagdana slijedio tek koji dan, u školi se moglo čuti da im je "Krešo ukrao Božić". Škola se digla na noge, uprava škole vjeroučitelju je ispisala izvanredni otkaz, a asistentica, jedina punoljetna osoba koja je bila na tom predavanju, nedugo nakon izbijanja skandala, dala je otkaz.

- Suđenje Praljku bila je glavna vijest na školskim hodnicima. Svi su iznosili svoja mišljenja. Neki su znali puno o događaju, a neki manje. Tog dana bila sam potresena i ne sjećam se točno riječi koje je profesor govorio. Sjećam se samo da je rekao kako su Srbi trebali doći do srca Zagreba pa bi onda valjda svijet shvatio što su napravili. Za Pusić i Mesića je rekao da su veleizdajnici koje treba objesiti, i to me najviše pogodilo. Ne sjećam se je l‘ spominjao muslimane niti je li govorio o igranju nogometa ljudskim glavama - prisjetila se bivša asistentica u toj školi.

Školska pedagoginja koja se odmah uključila u nastali problem otkrila je u razgovoru s jednim od đaka da se vjeroučitelj na učenikovo pitanje tko je general Praljak unervozio odgovorivši mu: ‘Kako ne znaš tko je Praljak, a znaš raznorazne celebritije‘.

Uznemirujući detalji iz snimke: ‘Ovo zlo Vesnu Pusić i Stipu Mesića... Metak u glavu po kratkom postupku‘

"Trebali smo pustiti dva koridora, jedan do Zagreba, drugi do Rijeke, pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Da nije bilo HVO-a i Hrvatske vojske, u Neretvi bi plutali u dijelovima da nije bilo Hrvata. Ispada da je Đeneral bio u pravu. Trebalo bi automatski, rezanje ušiju i vađenje očiju. Muslimanski lobi, 200.000 Arapa doselio u Bosnu koji će igrati nogomet s našim glavama.mZa ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu ministricu vanjskih poslova, po kratkom postupku. Znamo tko je bio zaštićeni svjedok. Čovjek je otvorio sef, predsjednički sef i transkripte im je dao. Pa to je prokleto do sedmog koljena bilo izdajniče. Prljavi i smrdljivi izdajniče. Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja je otvoreno po svijetu govorila: ‘Probaj se zamisliti, francuska ministrica da jednu stvar napravi protiv Republike, samo nestane. Možeš birati srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa ili kako to već ide u normalnim zemljama. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Biće Šime Mujo i dobro i red je da bude. Svatko ima svog Mesića, vjerojatno i ovaj razred. Ovo je tempirano, bit će opet tamburanja. Nama trebaju tri eskadrile aviona i još 20 borbenih helikoptera i 17 dalekodometnih projektila jer imamo neoliberalne demokratske kretene koji smatraju da je gay o.k., da se trebaju svi držati za ruke pod duginom zastavom. Ovo zlo Vesnu Pusić i Stipu Mesića.. metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu bacit...".


(Vijesti.ba / Jutarnji)

Izdvajamo