9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

25.11.2022 / 22:16 Politika - Akademija u Banjaluci

Kukić poručio 'Osmorci': Ne pristajati na HDZ-ovu logiku ekskluziviteta

Kukić poručio 'Osmorci': Ne pristajati na HDZ-ovu logiku ekskluziviteta
Foto: Vijesti.ba
Akademik Slavo Kukić obratio se večeras na obilježavanju Dana državnosti BiH u Banjoj Luci.

On se osvrnuo na činjenicu da je 25. novembra trebao da bude potpisan koalicijski sporazum HDZ-a BiH i stranaka 'Osmorke'.

- On je ako se radi o tekstu koji je prethodnih dana obznanjen politički prihvatljiv, no pitanje je ima li išta što je s HDZ-om dogovoreno, a što u tekstu tog sporazuma ne piše, jer o tome još uvijek nema informacija u javnosti i o tome se može samo spekulirati. Ovih dana smo zatrpani kojekakvim spekulacijama. Najavljena reforma javnog RTV sistema i sl. Šta to znači?  Dakako, meni nije na kraj pameti da spekuliram, ali mislim da je ova večerašnja prigoda Bogom dana da budem od nekakve koristi da tako kažem, da recimo upozorim, na koju cijenu se pristaje ako se želi braniti Bosna i Hercegovina, rekao je Kukić.

Dodaje da je siguran prije svega da se ne smije pristajati na promjene u Ustavu i Izbornom zakonu koje će legitimirati etničku filozofiju na kojoj godinama istrajava HDZ.

- Dakle, na logici nacionalnih reprezentacija kojima će Parlament služiti samo kao Bogom dana pozornica za održavanje strahova mržnje i netrepeljivosti i homogeniziranje nacionalnog biračkog tijela. Još manje se otom smije pristajati na logiku podjele zemlje na nacionalne begovate. Ne smije se najzad pristati na logiku ekskluziviteta na pozicije iz nacionalnih kvota, logiku po kojoj bi recimo HDZ-u se priznao ekskluzivno pravo na pozicije iz hrvatske kvote u institucijama vlasti agencijama na nacionalni ekskluzivitet, upravljanju u javnim poduzećima itd. Radije im dadnite sedam Ministarstava, nego im prepustite svih pet Ministarstava iz hrvatske kvote ili u javnim poduzećima itd. Takva logika budimo pošteni nije strana dijelu političkih partija "Osmorke", kaže Kukić.

Dodaje da logika da je "južno od Ivana i tako uvijek sve bilo njihovo",  znači smrtnu presudu za građanske političke partije.

- Već danas za SDP, Našu stranku, Pokret za Nove generacije, koliko sutra za neke druge, večeras vidimo ovdje predsjednika DF-a, možda vam što bi narod rekao "udari iz dupeta u glavu" pa ponešto od ovoga što danas kažete i dopunite. Zašto to kažem, jer tom logikom se daje za pravo sudovima iz vrha HDZ-a da su one bošnjačke političke partije. Uostalom u više navrata je prvi čovjek HDZ-a zadnjih dana i tjedana ponovio da će razgovarati sa strankama koje citiram ga "imaju legitimitet naroda kojeg predstavljaju" - naroda, ne građana. Što to znači?

Dodaje da se takvim pristupom ne brani ideja ZAVNOBiH-ske Bosne i Hercegovine, nego se naprotiv tu ideju sahranjuje.

- Takvim pristupom se preuzima odgovornost za posmrtnu povorku Bosni i Hercegovini kao i bošnjačkoj i sprskoj i hrvatskoj na svakom njezinom dijelu. No takvom politikom se preuzima i odgovornost za sahranjivanje prava na politički život građanskih političkih partija. Jer što one građanske političke partije imaju raditi u zemlji nacionalnih reprezentacija? Ništa! Nadam se da tu vrstu greške nećete napraviti, molim vas ko Boga, da nećete napustiti principe zbog kojih smo večeras ovdje, ideju ZAVNOBiH-ske Bosne i Hercegovine, rekao je Kukić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo