9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

27.11.2022 / 13:00 BiH - Krug 99

Pettigrew: BiH se zabranjuje da bude normalna demokratija

Pettigrew: BiH se zabranjuje da bude normalna demokratija
Foto: FENA

Bosni i Hercegovini zabranjuje se da funkcionira kao normalna demokratija jer etnički formirani glasački blokovi učvršćuju etničke podjele, pružajući dodatni uticaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i bosanskih Hrvata i potencijalno izolirajući bošnjačku većinu, kazao je danas u Sarajevu profesor filozofije, studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew.

On je danas bio uvodničar na sedmičnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 na kojoj su učesnici razgovarali o temi "Ruska invazija na Ukrajinu i zločini agresije: kriza suvereniteta za Bosnu i Hercegovinu".

Kako je kazao profesor Pettigrew, sada se raspoznaje kriza suvereniteta koja je dijelom izazvana ilegalnom invazijom Ruske Federacije na Ukrajinu, podsjećajući da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) pozvala na uspostavljanje ad hoc internacionalnog krivičnog suda koji bi "istražio i procesuirao zločin agresije koji je navodno počinio politički i vojni vrh Ruske Federacije".

Otkako je Ruska Federacija okupirala Donbas i Krim 2014. godine, prijetnje teritorijalnom integritetu BiH su nastavile da rastu, naglašava Pettigrew, a Ruska Federacija podrškom Srbiji i Hrvatskoj aktivno podriva suverenitet BiH oživljavajući ruski imperijalizam u regionu.

On kaže da bi Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO trebali da se suprotstave i naporima Srbije, bosanskohercegovačkog eniteta Republika Srpska i Hrvatske da potkopaju suverenitet BiH na sličan način kako to čine u Ukrajini.

- Važno je napomenuti da je invazija Rusije motivirana ideološkom koncepcijom "ruskog svijeta" ta vizija dijelom imperijalistička, dijelom fašistička, a dijelom je genocidna. "Ruski svijet" ima odjeka na Balkan kroz "srpski svijet", rebrendiranom konceptu "Velike Srbije", koja se odlikuje sličnim imperijalističkim dizajnom u svom odnosu prema BiH - stava je Pettigrew.

Profesor tvrdi da još jedan "svijet" prijeti BiH, a to je "hrvatski svijet", naglašavajući da je utvrđeno da su hrvatski državljani bili uključeni u zločine u BiH u okviru onoga što je ocijenjeno kao "udruženi zločinački poduhvat" i "oružani sukob internacionalnog karaktera". Ipak agresija izvršena iz Srbije i Hrvatske na BiH nije procesuirana kao "zločin agresije" jer Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) jednostavno nije imao nadležnost za to.

Osvrnuo se profesor i na odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koji je 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, a za koje Pettigrew kaže da su problematične posebno jer su osmišljene da zadovolje slučaj "Ljubić" koji je pokrenuo pitanje "legitimnog" hrvatskog predstavljanja.

Ističe da su njegovom odlukom glasovi Bošnjaka devalvirani, a glasovi bosanskih Hrvata precijenjeni navodeći za primjer Goražde gdje živi oko 22.300 Bošnjaka, 24 Hrvata, 885 Srba i 512 Ostalih, a svi imaju pravo na jednog delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Čini se da je ravnopravnu raspodjelu delegata teško objasniti, a ima i problematičnijih slučajeva. Postoji i opći nedostatak u smislu da je reforma visokog predstavnika organizirana u smislu konstitutivnih naroda i vitalnih interesa te je time samo ojačana uloga etničkih stranaka u izboru predstavnika - zaključio je Pettigrew.

Na problem miješanja politika iz regije u unutrašnja pitanja BiH ukazao je i predsjednik "Kruga 99! Adil Kulenović koji je napomenuo da bi se oni koji namjeravaju formirati vlast u BiH nakon općih izbora trebali oduprijeti i vanjskim i unutrašnjim prijetnjama suverenitetu BiH, dodajući da je konstitutivnost jedan od ključnih elemenata za urušavanje suvereniteta BiH za interese susjednih država.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo