°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

27.11.2022 / 18:37 Regija - Premijer Albanije

Rama: Ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su mogli i da naslute da će Crna Gora imati albanskog premijera

Rama: Ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su mogli i da naslute da će Crna Gora imati albanskog premijera
Foto: Screenshot
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

Govoreći na zajedničkoj svečanoj sjednici skupština Albanije i Kosova, Rama je rekao kako ne vjeruje da ima mnogo onih koji mogu da kažu da su znali da će na 110. godišnjici nezavisnosti Albanije albanski biti službeni jezik.

- Također, ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su mogli i da naslute da će doći dan kada će Crna Gora imati albanskog premijera. Prava Albanaca su višestruko veća nego ikada - kazao je Rama.

Zajednički sastanci

Ocijenio je da su odnosi između Albanije i Kosova danas ne samo odlični, već su i produktivniji nego ikada ranije.

- To pokazuju činjenice koje proizilaze ne samo iz zajedničkih sastanaka ove dvije vlade, već i iz povećane sposobnosti da se u praksi sprovodi obostrano korisna saradnja. Dovoljno je vidjeti podatke trgovačkih berzi ili zajednički bukvar - kazao je Rama i dodao da su u toku pripreme za početak rada na mnogim zajedničkim projektima.

Jačanje saradnje

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je na jačanje saradnje između Albanije i Kosova i pozvao vlade ove dvije zemlje da se ne sastaju samo na praznike, već da češće rade zajedno i prihvataju međusobne kritike.

- Naš prostor, kultura i privreda nisu feudi koji nekome pripadaju, ali svi moramo da stavimo kamen u ovaj dvorac. Moramo češće da budemo zajedno i to ne samo na proslavama. Moramo da dijelimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni drugih, tako da radimo jedni sa drugima - rekao je Kurti.

(Vijesti.ba)


Izdvajamo