0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

27.11.2022 / 21:55 Fudbal - SP 2022

Fullkrug pogodio za remi sa Španijom i spasio Njemačku ispadanja sa SP

Fullkrug pogodio za remi sa Španijom i spasio Njemačku ispadanja sa SP
Foto: Reuters
Fudbaleri Španije i Njemačke odigrali su rezultatom 1:1 u drugom kolu grupne faze SP-a u Kataru.

Španci su mali prvu opasnu situaciju pred golom Njemačke. U sedmoj minuti Dani Olmo je silovito šutirao, a Neuer je uspio intervenisati toliko da je lopta završila na prečki i odbila se u polje.

Odgovorili su Nijemci samo četiri minuta kasnije. Muller je povukao kontru, Nijemci su imali situaciju 3 na 2, ali Gnabry nije uspio završiti akciju i Simon je odbranio njegov pokušaj.

Nakon prvih pola sata, u kojoj je aktivnija bila Njemačka, uslijedio je mirniji dio igre, a ove dvije fudbalske velesile igrale su najviše na sredini terena.

Postigli su gol Nijemci u 40. minuti. Nakon slobodnog udarca najviši u skoku je bio Antonio Rudiger, ali je gol poništen nakon intervencije VAR sobe. Rudiger je bio u ofsajdu.

Poluvrijeme je završeno rezultatom 0:0.

Njemačka je u drugom dijelu morala krenuti naprijed ukoliko je željela ostati u utrci za osminu finala, a prvu šansu imali su u 56. minuti. Pogriješio je golman Španije Simon, pogrešno je predao loptu koju su osvojili Nijemci. GUndogan je dodao do Kimmicha koji je šutirao, a Simon popravio svoju raniju grešku i odagnao opasnost.

Umjesto novih napada Njemačke, Španija je prva pogodila, i to u 61. minuti. Nakon lijepog prodora po lijevom boku Jordi Alba je niskim centaršutem uposlio Moratu, koji je samo potkopao loptu i poslao je u mrežu iza Manuela Neuera za 1:0.

Najbolju priliku za izjednačenje Nijemci su imali u 72. minuti. Musiala je prevario ofsajd zamku, našao se oči u oči sa Simonom, a onda ga pogodio u ruku, te je šansa propala.

U posljednjih desetak minuta Nijemci su svim silama pokušavali doći do gola, dok su Španci pokušavali kontrolisati posjed kako bi sakrili loptu od protvnika i onemogućili im da dođu do gola.

No, tradicionalna njemačka upornost ovaj put je prevladala, pa je Elf izjednačio. Fullkrug je na osam minuta do kraja regularnog dijela utakmice oteo loptu od saigrača Musiale, sručio se u šesnaesterac i silovtim udarcem probušio Simona za 1:1.

Za još golova više nije bilo vremena, a niti jedna selekciija nije rizikovala da krene još naprijed i bude eventualno poražena.

Španija je prva u grupi sa 4 osvojena boda, Njemačka posljednja sa jednim osvojenim bodom.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo