4°C
Mostar 7°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

27.11.2022 / 22:18 Rat u Ukrajini - Gradonačelnik Kijeva

Kličko odgovorio Zelenskom

Kličko odgovorio Zelenskom
Foto: Agencije
Gradonačelnik Kijeva, bivši profesionalni bokser Vitalij Kličko, odgovorio je ukrajinskom predsjedniku da nema smisla raspravljati čime je odgovorio na kritike da nije učinjeno dovoljno kako bi se olakšalo stanovništvu suočenom s nestašicama struje i grijanja.

Uspostavljeno je 430 "grijanih centara" koji pomažu stanovništvu da se nosi s posljedicama ruskih napada na elektrane, rekao je gradonačelnik. Planira se otvaranje još stotinu takvih centara u slučaju ekstremnih uslova, objavio je.

Predsjednik Volodimir Zelenskij je prošle sedmice rekao da pristiže "posebno puno pritužbi iz Kijeva" na mjere. "Ne želim se dati uvući u političke bitke, posebno ne u sadašnjoj situaciji", objavio je Kličko na Telegramu i dodao "To je besmisleno. Moram raditi u gradu".

Kličko kaže da savjetnici Zelenskog manipuliraju

Kličko je ocijenio da su se predsjednikovi savjetnici upustili u "manipulaciju", a "to nije lijepo. Ni za Ukrajince ni za naše strane partnere". "Danas, kada moramo biti jedinstveni i raditi zajedno, vodi se neka vrsta političke igre", rekao je.

Zelenski je prošle sedmice potaknuo otvaranje "centara nepobjedivosti" diljem Ukrajine, skloništa u kojima će se stanovnici moći ugrijati, imati na raspolaganju vodu, internet, mobilne veze i lijekove besplatno i to 24 sata dnevno.

Rusija je masovnim napadima uništavala ukrajinska energetska postrojenja pošto je doživjela niz poraza na bojnom polju i povukla se iz južnog grada Hersona, jedinog većeg grada koji je osvojila od početka invazije.

U noćnom obraćanju u petak Zelenski je rekao da gradonačelnik Kijeva nije učinio dovoljno da olakša situaciju stanovništvu. Zelenskij je uvjerljivo pobijedio na izborima 2019., pet godina pošto je Kličko preuzeo dužnost gradonačelnika Kijeva. Prije rata, dvojica lidera sukobljavala su se zbog načina na koji se organizira život u prijestolnici.

Do nedjelje ujutro većim dijelom funkcionira opskrba strujom, vodom, grijanjem i mobilna telefonija, poručeno je putem aplikacije Telegram. Nastavljaju se završni radovi na električnoj mreži, ali zbog velike potrošnje mogući su lokalni prekidi, priopćile su vojne vlasti.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo