18°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 17°C

28.11.2022 / 10:34 Regija - Slovenski predsjednik

Pahor doputovao u oproštajni posjet Hrvatskoj

Pahor doputovao u oproštajni posjet Hrvatskoj
Foto: Agencije

Slovenski predsjednik Borut Pahor počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Hrvatskoj, ujedno posljednji u inozemstvu na kraju svog drugog mandata.

Pahor boravi u Zagrebu na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Hrvatski kolega ga je srdačno dočekao na Pantovčaku uz najviše državne počasti. 

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je slovensku himnu Zdravljicu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna, javlja Hina. 

Nakon sastanka na Pantovčaku, Pahor će položiti vijenac ispred Spomenika domovini pa se sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. 

Dvojica predsjednika posjetit će predvečer Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti hrvatski predsjednik Milanović.

Drugog dana posjeta, u utorak, Pahor će s Milanovićem sudjelovati na otvaranju foruma "Business Meets Politics – Energetika danas i sutra“ u organizaciji Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Boruta Pahora, predsjednika Slovenije u dva uzastopna mandata, što je ujedno i ustavni limit, zamijenit će u prosincu Nataša Pirc Musar.

Bivši čelnik socijaldemokrata bio je i slovenski premijer od 2008. do 2012. Za vrijeme Pahorova mandata je 2009. sklopljen sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. No Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. ocijenivši ju kompromitiranom nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo