-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

28.11.2022 / 11:01 Rat u Ukrajini - Borrell upozorava

Pobijedi li Rusija u ovom ratu, ići će na sljedeću metu

Pobijedi li Rusija u ovom ratu, ići će na sljedeću metu
Foto: Vijesti.ba
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell smatra da rat između Rusije i Ukrajine "možda neće završiti nego će se zamrznuti poput rata u Koreji" od prije 70 godina.

“U Koreji su dvije strane postigle primirje i prekid vatre uspostavivši liniju razdvajanja. To bi mogao biti izlaz iz ovog konflikta”, izjavio je Borrell (75).

To je rekao u  Barceloni gdje je učestvovao na događaju “Globalne krize, evropski odgovori” u organizaciji lokalnog Centra za međunarodne odnose (CIDOB), izvijestile su novine La Vanguardia.

“Za takav scenarij i Ukrajina i Rusija bi se trebale povući”

“Ukrajina i Rusija bi se trebale povući sa svojih sadašnjih pozicija da bi se postigao scenarij poput onog u Koreji”, rekao je Borrell.

To znači da bi Kijev i Moskva trebali prestati tražiti, braniti ili osvajati teritorij.

Sporazum o primirju u Koreji, koji je još na snazi, potpisale su 1953. godine Sjeverna Koreja i Sjedinjene Američke Države, u ulozi saveznika Južne Koreje. Sporazumom su okončana vojna djelovanja te je on trebao biti temelj budućem definitivnom mirovnom sporazumu koji do danas nije ostvaren.

Sporazumom je uspostavljena demilitarizirana zona.

“No prerano je za razmišljati o (mirovnim) pregovorima”, napomenuo je Borrell koji smatra da sada nije trenutak za posjesti dvije strane za stol, kao što nije niti trenutak za ulaganje napora u obnovu zemlje.

“Sada se moramo fokusirati na izbjegavanje razaranja”, rekao je.

Borrell nema namjeru biti predvodnik u mirovnim pregovorima jer, tvrdi, Rusija ne prihvata Evopsku uniju kao posrednika.

“Lavrov (ministar vanjskih poslova Rusije) uvijek radije razgovara direktno s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a nego sa mnom”, izjavio je.

Ipak, Borrell napominje da blok 27 država mora biti za pregovaračkim stolom jer su “naše sankcije ključni element u bilo kakvim pregovorima i jer je sigurnost u Evropi naša sigurnost”.

“Ne smijemo se umoriti”

Rat u Ukrajini traje devet mjeseci što je izazvalo poskupljenje hrane, struje i plina čime su pogođeni milioni stanovnika Evropske unije i zemalja izvan nje.

“Potrebno je pronaći rješenje za probleme koje stvara rat. Ne smijemo se umoriti. Putin smatra da su demokratska društva slaba zbog stalnih debata koje se vode. On očekuje da će javnost zatražiti prestanak rata”, rekao je šef diplomacije EU-a.

Borrell kaže da je njegov zadatak ukazati neutralnim zemljama u svijetu da je “Rusija negativac, a ne sankcije EU-a”. U grupi neutralnih pod nazivom “Global South” većinom su južne zemlje poput Indije, Pakistana i Kine te nekih afričkih i južnoameričkih država.

“Pobijedi li Rusija, ići će na sljedeću metu”

“Traže od mene da zaustavimo rat. Znam kako ga zaustaviti: prekidajući dostavu oružja Ukrajini. No, kada bi smo zaustavili tu dostavu, kakve bi bile posljedice?”, upitao je. “Pobijedi li Rusija u ovom ratu ići će na sljedeću metu”, zaključio je.

Borrell, bivši ministar vanjskih poslova Španije, insistira na dodatnom naoružavanju zemalja EU-a.

“Evropa se mora početi naoružavati želi li ostati na visini zadatka”, rekao je taj socijalista, dodavši da se zemlje međusobno moraju dogovoriti koja će nabavljati koje oružje kako se ne bi “preklapale”.

“Doduše ta se dinamika ne može nastaviti beskonačno te je potrebno izgraditi sistem koji bi garantovao sigurnost u Evropi”, dodao je. Ustvrdio je da aktualni posrednik u sukobu, Organizacija za sigurnost i saradnju (OSC)E, ne funkcioniše.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo