14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

28.11.2022 / 11:10 Svijet - Nasser Kanaani

Iran odbacio UN-ovu istragu o protestima

Iran odbacio UN-ovu istragu o protestima
Foto: Agencije

Iran će odbaciti novoimenovanu nezavisnu istragu UN-a o represiji antivladinih protesta u zemlji, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova, jer demonstracije nisu pokazivale znake jenjavanja.

- Iran neće imati saradnju s političkim komitetom koji je formirao Vijeće za prava UN-a - rekao je glasnogovornik ministarstva Nasser Kanaani.

Vijeće UN-a za prava glasalo je u četvrtak za pokretanje istrage o smrtonosnom gušenju protesta u Iranu, prenosi Reuters.

Volker Turk, povjerenik UN-a za prava, ranije je zatražio od Irana da prekine svoju "nesrazmjernu" upotrebu sile u gušenju protesta koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru.

Aktivistička novinska agencija HRANA objavila je da je 450 demonstranata ubijeno u više od dva mjeseca nemira širom zemlje od 26. novembra, uključujući 63 maloljetnika. Rečeno je da je ubijeno 60 pripadnika snaga sigurnosti, a privedeno 18.173 demonstranata.

Osporavajući legitimitet Islamske Republike, demonstranti iz svih sfera života spaljivali su slike Hameneija i pozivali na pad iranske šiitske muslimanske teokratije.

Protesti su se posebno fokusirali na prava žena. Amini je pritvorila policija za moral zbog odjeće koju je smatrala neprikladnom prema iranskom islamskom kodeksu oblačenja, ali su također pozvali na pad vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo