-5°C
Mostar 1°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

28.11.2022 / 12:55 Rat u Ukrajini - Predsjednik Hrvatskog sabora

Jandroković: Već se oko 17 zemalja javilo za sudjelovanje u misiji EUMAM

Jandroković: Već se oko 17 zemalja javilo za sudjelovanje u misiji EUMAM
Foto: Agencije

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da se već oko 17 zemalja javilo za sudjelovanje u Misiji Europske unije za pomoć Ukrajini i obuci ukrajinskih vojnika (EUMAM) najavivši da će o tome u srijedu raspravljati zastupnici u Saboru.

"Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost", rekao je Jandroković tijekom slobodnih govora, odgovorivši  Željku Sačiću (Klub Hrvatskih suverenista) i Miri Bulju (Klub Mosta) koji smatraju da sudjelovanje Hrvatske u toj misiji ugrožava njezinu sigurnost i predstavlja izravno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine, prenosi Hina.

Jandroković je najavio da će se u Hrvatskom saboru o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika raspravljati u srijedu.

"Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno pitanje, nego i političko. Da očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini, ali ćete to svi moći artikulirati u srijedu kada ćemo imati raspravu", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Prije toga Željko Sačić je, osvrćući se na govor predsjednika HDZ-ovog saborskog kluba Branka Bačića vezano uz sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u, rekao da je NATO odbio pokroviteljstvo nad tom misijom. Sačić smatra da je NATO time poručio: Ako obučavate, prihvatite rizik. "Hrvati, nećemo mi radi vas i vaše obuke aktivirat članak 5. NATO-a", naveo je Sačić, tumačeći NATO odluku.

Navodeći kako Hrvatska i saborski zastupnici osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, daju joj pomoć i time deklariraju svoju solidarnost i sućut s tim narodom,  Sačić je rekao kako Hrvatska ne može ići do razine koja ugrožava njezinu budućnost. 

I Miro Bulj (Most) založio se za humanitarnu ili bilo kakvu drugu pomoć Ukrajini, ali misli da je ovo direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije te "direktno Hrvatske". 

Bačić je ranije, uime Kluba HDZ-a, rekao kako se kroz tu misiju još jednom daje jasna pomoć Ukrajini koja je žrtva brutalne agresije Rusije.

Bačić je zaključio  da će se na kraju gledati samo jedno - je li Hrvatska u trenutku brutalne agresije na Ukrajinu bili na strani Ukrajine li na strani Putina. 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo