9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.11.2022 / 11:57 KORONAVIRUS - Covid-19

Kina nastoji ubrzati napore za vakcinaciju starijih osoba

Kina nastoji ubrzati napore za vakcinaciju starijih osoba
Ilustracija

Kina je u utorak saopćila da će ubrzati akciju vakcinacije ljudi starijih od 60 godina protiv Covid-19 nakon što je ta zemlja objavila rekordan dnevni broj slučajeva zaraze posljednjih dana.

Najava dolazi nakon vikenda protesta koji zahtijevaju okončanje striktne politike nulte stope Covida u zemlji, koja čak i na mali broj slučajeva odgovara oštrim zatvaranjima i naredbama o karantinu, prenosi AFP.

Pekinška nacionalna zdravstvena komisija (NHC) obećala je da će "ubrzati povećanje stope vakcinacije za osobe starije od 80 godina i nastaviti povećavati stopu vakcinacije za osobe od 60 do 79 godina".

Također je rečeno da će "osnivati posebnu radnu grupu... da napravi posebne aranžmane za vakcinaciju starijih osoba protiv Covida".

- Neophodno je sprovesti naučno-popularnu edukaciju o značenju i prednostima vakcinacije, te u potpunosti objaviti efikasnost vakcina u prevenciji teških bolesti i smrti - dodaje se.

Niska stopa vakcinacije u Kini, posebno među starijom populacijom, dugo se smatra onim što produžava politiku nultog Covida.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo