4°C
Mostar 7°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

29.11.2022 / 13:52 Svijet - Yair Lapid

Izrael poziva svjetske vođe da blokiraju mišljenje Haškog suda o okupaciji

Izrael poziva svjetske vođe da blokiraju mišljenje Haškog suda o okupaciji
Foto: Agencije
Izraelski premijer Yair Lapid je pozvao svjetske vođe da blokiraju palestinski pokušaj u Ujedinjenim narodima (UN) da se ishodi savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o izraelskoj okupaciji, objavio je premijerov ured.

Lapid je u pismu koje je naslovio na preko 50 šefova država, uključujući Ujedinjenu Kraljevinu i Francusku, zatražio da izvrše pritisak na Palestinsku upravu, koja ima ograničenu vlast na okupiranoj Zapadnoj obali, i da je spriječe u promicanju rezolucije na Općoj skupštini.

Direktni pregovori Izraela i Palestinaca

U rezoluciji se, koju je početkom mjeseca odobrio UN-ov odbor, traži od ICJ-a da "hitno" razmotri pitanje izraelske "dugotrajne okupacije, izgradnje naselja i pripajanja palestinskog teritorija" što, kako se navodi, krši pravo Palestinaca na samoodređenje. Izrael je prisvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem u Šestodnevnom ratu u lipnju 1967. protiv Egipta, Irana, Sirije i Iraka.

"Ova rezolucija je ishod usklađenih napora da se Izrael proziva, da se diskreditira legitimna izraelska zabrinutost za svoju sigurnost i da se delegitimizira samo postojanje Izraela", napisao je Lapid u pismu svjetskim državnicima.

Lapid ističe da status spornog teritorija mora biti predmet direktnih pregovora Izraela i Palestinaca te da bi "uvlačenje ICJ-a u tu cijelu stvar išlo na ruku samo ekstremistima". Pregovori dviju strana, uz posredovanje SAD-a, zamrznuti su od 2014.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo